Det är precis ett år sedan Hansalinjen drog igång trafiken mellan Visby, Nynäshamn och Rostock i Tyskland. Bolaget Hansa Destinations startade linjen med hjälp av statliga stödpaket. Tanken var att flytta godstrafik från de svenska vägarna till transporter till sjöss, och därmed minska utsläppen och påverkan på klimatet.
– De kunder som har valt oss har varit väldigt nöjda, men förflyttningen från väg till färja går alldeles för långsamt. Volymerna är inte där vi vill i dag, säger vd Håkan Johansson.
För att locka kunder på godssidan satsar bolaget nu på att knyta ett antal nya tåglinjer ut i Europa till färjan i Rostock. Nio nya järnvägsavgångar ska varje vecka förbinda Rostocks hamn med två olika godsdestinationer längre söderut i Tyskland, och vidare med tåg till Italien och Frankrike.
– Tåget och de nya förbindelserna innebär att vi får möjlighet att locka fler och nya kunder, säger Håkan Johansson.
De kunderna kan också finnas i norra Sverige, Finland och Norge, som redan i dag har möjlighet att skicka gods på tåg till Nynäshamn.
Godstrafiken utgör basen i ekonomin för att permanenta den nya linjen mellan till Rostock. Hur lång uthållighet bolaget har vill inte Håkan Johansson spekulera i.
– Det är för tidigt att säga det i dag. Nu fokuserar vi all vår kraft på att få upp trafiken och att öka volymerna med Hansa Destinations, säger han.
På passagerarsidan, menar han, är däremot läget betydligt ljusare.
– Där har våra förväntningar hittills överträffats, säger Håkan Johansson och berättar hur hytterna på en del avgångar sålt slut, men att passagerare då ändå valt den 18 timmar långa överresan i vilstol.
De nio nya tåglinjerna varje vecka från Rostock vidare ut i Europa är rena godsförbindelser.
– Från Rostock finns redan bra möjlighet för passagerare att resa vidare med tåg, säger Håkan Johansson och berättar att Hansa Destinations nu är överens med Tullverket när det gäller att ta emot också gods och lastbilar i Visby hamn.
Där har hittills passagerare bara kunnat gå eller köra personbil av och på färjan. Överenskommelsen med tullen öppnar möjlighet för gotländska producenter av grönsaker och andra livsmedel att snabbt nå kunder ute i Europa.
– Nu får vi möjlighet att flytta gods direkt från Visby. Vi vill skapa så bra förutsättningar för de gröna näringarna på Gotland som möjligt, säger Håkan Johansson.