När ungdomsgården på Gråbo öppnade sina dörrar efter helgen var det med ett helt nytt koncept – skofritt.
Att ungdomarna numera får lämna skorna på hyllan invid entrén, kanske inte låter som en stor förändring men fritidsledarna tror att det kan göra en stor skillnad på flera sätt.
– Vi vill att det ska kännas lite som att komma hem, och vi tror att skofritt gör att man till exempel stannar lite längre. Det blir inte samma ”spring”, säger Nina Dahlström, fritidsledare på Puma.
Själv är hon den av fritidsledarna som varit kortast tid på Puma. Men med tanke på ungdomsgårdens snart 50-åriga historia har hon förstått att det är en plats som många gotlänningar har en relation till.
– Det märker man så fort man pratar om Puma, att det finns så mycket minnen, säger hon.
Många av de som besökte Puma för ett antal decennier sedan blir kanske förvånad över att discot är skrotat sedan flera år.
– Det finns inget intresse, säger Nina Dahlström när hon guidar runt en nostalgisk reporter i lokalerna.
I ungdomsgårdens många rum finns det mesta beroende på vad man gillar att göra – eller vad man vill lära sig mer av.
– LAN-rummet och musikrummet har blivit väldigt populärt. Men det är också många som vill pyssla och måla, eller hänga i biosalongen där man utöver filmvisning kan spela tv-spel på storbildsskärmen eller köra Sing star, säger Nina Dahlström.
Personligen vurmar hon för LAN-rummet, dit alltfler tjejer tittat in på senaste tiden.
– Jag älskar ju själv för gaming. Det är jättekul och jag försöker jobba för att fler tjejer ska våga närma sig gamingvärlden överlag, det har historiskt sett varit en väldigt tuff jargong och kvinnosyn. Men det gäller inte härinne.
Ungdomsgården är självklart en plats där man kan komma förutsättningslöst, och bara för att "hänga".
Trygghet innebär till exempel att Puma är alkohol- och drogfritt, men också att de som jobbar där ska finnas tillgängliga om det behövs.
– Det handlar mycket om att bli sedd och hörd, säger Dan Wärme, även han fritidsledare.
Han berättar att Puma tidvis har väldigt många ungdomar. Särskilt på fredagskvällarna, men även övrig tid.
– Förra fredagen (läs: förrförra) hade vi 200. Det är jättekul.
Att Puma, som är öns största ungdomsgård sett till både storlek och upptagningsområde, lockar särskilt på fredagar är kanske inte så konstigt då många av ungdomarna från landsbygden vill komma in till Visby.
Men med många besökare i olika åldrar från tidiga till sena tonåren, vill fritidsledarna dela upp dem i grupper. Därför har man öronmärkt tisdagarna för de som går i gymnasiet, måndagar och onsdagar för högstadiet.
– Vi tror att en åldersuppdelning gör det mer kvalitativt för alla att vara här. Vi har börjat jobba mer utefter tema och då kan vi anpassa oss lite mer, säger Jakob Larsson, fritidsledare på Puma.
De tre fritidsledarna tror verkligen att Puma har en viktig roll för öns ungdomar, inte minst i dessa tider när en kärvare ekonomi börjar märkas mer och mer i familjers plånböcker.
– Vi hade jättemånga besökare under sportlovet, till exempel. Man kan ju göra så mycket här, gratis. Så vi hoppas att ännu fler känner att de vill komma hit framöver, säger Jakob Larsson.