När en privat biluthyrningsfirma vill in på regionens mark, där den före detta oljedepån legat i Gutebacken, kan gamla utsläpp påverka besluten.
Depån användes först under 40 års tid, mellan åren 1953 och 1992, för upplag av eldningsoljor, bensin och petroleumprodukter. Från 1992 fram till 2010 lagrades enbart spillolja i de cisterner som stod uppställda där.
När oljebolagen då övergav platsen sanerades den, eftersom mark och grundvatten var förorenat. En olycka som ledde till utsläpp av spillolja ska ha inträffat år 2002.
– Man sanerade marken, men det är nästan bara berg, säger Claudia Castillo, miljöskyddsinspektör på Region Gotland.
Helagotland kunde under måndagen berätta att hela området under lång tid dessutom stått olåst och öppet för vem som helst. Något som grannen Nan Eilertsen hört av sig till regionen om för flera veckor sedan, utan att något hänt.
Trots saneringen som utfördes 2011 och 2012 visade det sig att föroreningar fanns kvar, av petroleumprodukter och cancerframkallande ämnen. Via ett borrhål har ett kontrollprogram löpt på, för att följa om föroreningen i grundvattnet minskade eller ökade.
Claudia Castillo beskriver föroreningen som komplex, då det finns andra platser i närheten där oljeprodukter och lager med bränsle också förvarats. Någon påverkan på dricksvattnet finns inte, då inga brunnar används i området.
– Föroreningarna rinner ut i havet och blir en diffus spridning i Östersjön, det är inte heller bra, säger hon.
För precis ett år sedan utfärdade länsstyrelsen ett föreläggande, där regionen åläggs att återuppta tätare kontroller av grundvattnet. Höga halter av alifater och polycykliska aromatiska kolväten hade konstaterats. En provtagning från 2019 visade även på höga halter av bensen, något man ansåg kan ha ett samband med bergborrning för ledningsdragningar.
Enligt länsstyrelsen går det inte att utesluta att föroreningar fortfarande finns kvar i berggrunden som behöver hanteras.
När en privat aktör nu hört av sig till regionen för att få lov att nyttja den stora plana ytan inne på området för oljedepån kan föroreningarna påverka besluten.
– Att använda platsen är säkert möjligt, bara man gör det på ett korrekt sätt. Om de köper fastigheten riskerar de också att köpa på sig en saneringsskuld, säger Claudia Castillo och berättar att tillsynen för de fortsatta provtagningarna på platsen från årsskiftet flyttats från länsstyrelsen till regionen.
Strax innan lunchtid på tisdagen kom två man från regionen som fått en arbetsorder att låsa till grindarna. Under onsdagen ska även staketen runt hela området åtgärdas.
Nan Eilertsen är nöjd att det hon uppmärksammat nu har åtgärdats och att området har säkrats.
– Att jag hörde av mig till en journalist fick konsekvenser, men det är två veckor sedan jag hörde av mig till regionen, säger hon.
Nu hoppas Nan Eilertsen att regionen också låter sanera det omfattande klottret som finns på väggar och murar, och som hon menar förfular hela området. Helst hade hon också sett en sanering även av de miljögifter som under 70 års tid har läckt ut i marken.
– Det är intressant att man skjuter kostnaden för att sanera och göra rent efter oss på våra barn och barnbarn, säger Nan Eilertsen.