Sjöfartsverkets räddningshelikopter med Visby som bas har på bara några veckor haft två skarpa utryckningar kring Gotland.
Besättningen lyckades vinscha ombord ett 30-tal nödställda från havererade Stena Scandica, som bara var en kvart från att driva på grund på Fårö. Ett par dagar senare var Visbyhelikoptern också först på plats när ett privatplan med fyra personer kraschade i havet utanför Lettlands kust. Nu flyttas helikoptern under ett antal veckor från Gotland.
Den gångna helgen stod Gotland utan helikoptern, sedan Visbybesättningen i fredags flugits till Umeå för att ta över beredskapen där när ordinarie besättning blivit sjuka. Under ytterligare minst fem veckor i vinter kommer Visby att plockas bort som bas. Enligt Sjöfartsverket är orsaken coronapandemin.
– Under hela covidperioden har våra piloter samlat på sig mycket övertid. Vi kan inte tvinga dem att jobba, det är en arbetsmiljöfråga, säger Lisa Mjörning på Sjöfartsverkets pressavdelning.
Sjöfartsverket har, utifrån statistik för tidigare insatser, valt att behålla helikoptrarna i Umeå, Stockholm, Kristiansstad och Göteborg. Basen i Visby stängs under fyra perioder: Den 3 till 18 november, 28 november till 3 december, 8 till 13 december, och den 18 till 23 december, och då står ön utan helikopter.
– Det här är ingen lösning som vi vill ha, men det är den lösning som får minst konsekvenser. I Visby har vi samarbete med Försvarsmakten, SSRS, Kustbevakningen och med polisen – dessutom har vi avtal med grannländerna, säger Lisa Mjörning.
Men John Jonsson, vinschoperatör på Visbyhelikoptern, är kritisk.
– Jag ser allvarligt på det här. Personalrekryteringen är under all kritik just nu och vi tappar piloter till andra operatörer, säger han.
John Jonsson menar att inte minst de senaste olyckorna i Gotlands närhet visar behovet av helikopter stationerad i Visby.
– Det är klart att sjösäkerheten blir sämre – se bara hur snabbt vi var framme vid Stena Scandica, säger han och berättar att man inte kan förlita sig på statistik över antalet utryckningar, eftersom Visbyhelikopterns larm oftare är skarpa.
Under de fem veckorna i vinter utan Visbyhelikoptern blir gångtiden istället drygt en timme från någon av baserna på fastlandet.
– Flyger helikoptern så långt måste den sedan ner och tanka i Visby först, säger John Jonsson.