Gotlänning belönas med fint pris och 100 000 kronor

Gotländska illustratören Aron Landahl tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet för sitt sätt att skapa bilderböcker som ”inte viker från det skrämmande eller grymma”.

Aron Landahl har tecknat i hela livet, sedan fyra år gör han det på heltid som illustratör av bilderböcker. Han tilldelas nu Lennart Hellsing-priset för sin gärning.

Aron Landahl har tecknat i hela livet, sedan fyra år gör han det på heltid som illustratör av bilderböcker. Han tilldelas nu Lennart Hellsing-priset för sin gärning.

Foto: Magnus Ihreskog

Visby2024-06-04 11:15

Nyheten i korthet

  • Gotländska illustratören Aron Landahl tilldelas Lennart Hellsing-priset för sina unika bilderböcker. Han har tidigare vunnit ”Snöbollen” för bästa barnbok 2023 och nominerades till Augustpriset.
  • Landahl arbetar för närvarande med illustrationer till en bok av den gotländske barnboksförfattaren Mark Wallenius, "Buren", samt boken "Surr" om pollinerande insekter.
  • Utöver priset är Landahl aktuell med en sommarutställning på Stora Karlsö. Han har tidigare samarbetat med den välkända barnboksförfattaren Barbro Lindgren.

När Aron gick på förskolan i Visby höll personalen på att bli galen. Så noggrant ritade han sina teckningar att han aldrig höll på att bli klar. Han kunde hålla till i pappersarkets hörn i timmar.

Det bar, ser vi nu med facit i hand, rikligt med barnboksfrukt. Eller, som han själv väljer att kalla det han gör: Bilderböcker.

Som alla barn gör ritade han alltså en hel del som liten, men i hans fall fortsatte det fram till ett yrke. I fyra år nu har han livnärt sig på illustrerandet.

– Jag har en sjuksköterskeutbildning men det var länge sedan jag jobbade som sådan. Nu illustrerar jag på heltid, berättar han under ett av sina Visby-besök en tid innan Hellsing-utmärkelsen blir officiell.

undefined
Aron Landahl är gotländsk illustratör som bland annat jobbat med författaren Barbro Lindgren.

I Uppsala, där han bor sedan tolv år, har han en studio han tar sig till varje dag. Tidig start, inte sällan redan vid fem-snåret. 

Där har han fortsatt arbeta i minimalismens tecken, tusentals små streck och prickar bildar de färdiga bilderna med drag av surrealism vilket blivit hans varumärke.

För närvarande arbetar han med illustrationer till en bok som den gotländske barnboksförfattaren Mark Wallenius skrivit, ”Buren”. 

I år kommer även boken ”Surr” om pollinerande insekter, med text av Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen.

undefined
Illustration ur ”Dropp, dropp”. Aron Landahl använder en tidskrävande teknik som går ut på att han gör små rörelser med handen. Det ger bilderna en viss kornighet.

Tidigare har han bland annat illustrerat två böcker av Barbro Lindgren, ett samarbete startat 2020 där han var tvungen att nypa sig i armen. Lindgren är en gigant i genren, inte minst via sina berättelser om Loranga, Masarin och Dartanjang.

– Det kändes nästan som att ”nu kan jag lägga av, större blir det inte” säger han. Sedan dess har vi blivit brevvänner och skriver till varandra emellanåt.

Och som om inte detta var nog. I deras senaste brevkontakt fick Aron sig tillskickat ett bokmärke som gått i arv från Astrid Lindgren via illustratören Niel-Christian "Fibben" Hald (som illustrerat åt Hellsing) och som nu alltså finns i gotlänningens ägo.

– Så nu kan jag verkligen lägga av, som han säger!

undefined
Poeten och författaren Lennart Hellsing (1919-2015) tillbringade mycken tid på Fårö. Han ligger bakom figurer som Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och inte minst Herr Gurka som dansar både vals och mazurka.

Tur är väl att han faktiskt inte lagt sina rit-don på hyllan för på senare tid har han prisats rikligt. Hans senaste bok ”Alla äter alla”, som han såväl skrev som illustrerade, renderade i priset ”Snöbollen” för bästa barnbok 2023 vilken tillika nominerades till Augustpriset.

Och så nu alltså Lennart Hellsing-utmärkelsen. 

Hellsing, som hade stark koppling till Gotland och tidvis bodde på Fårö, är även han en gigant i genren med sina ramsor om Krakel Spektakel, kusin Vitamin och inte minst ”Trollkarlen från Indialand” som Aron Landahl läste mycket som barn.

Särskilt gillar Aron den rytm med vilken han skrev sina ramsor, som en trummis med ord, nästan.

undefined
När Aron Landahl var liten höll han på att driva personalen på förskolan till vansinne då han kunde ägna timmar åt bara ett litet hörn av pappret.

Priset om 100 000 kronor delas ut av bokförlaget Rabén & Sjögren på Hellsings födelsedatum den 5 juni och i motiveringen benämns Landahls bildspråk som ”tätt och med nästan dallrande scener” och ”lika nydanande som klassisk”.

Men också att läsaren bjuds in till att undersöka, fråga och vara nyfiken på sin omvärld.

Så Aron, efter alla utmärkelser, hur står det till med hybrisen?

– Jag har väl tyckt att en del saker jag gjort varit bra, men sedan kommer det där jobbiga med att även andra ska tycka det. Och det kan man kanske släppa lite nu.

Förutom Lennart Hellsing-priset är Aron Landahl aktuell med en utställning på Stora Karlsö, vilken pågår hela sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!