Här tillverkas polkagrisar mitt i Visby innerstad

Sedan några veckor tillbaka finns en ny godisbutik med egen tillverkning av polkagrisar på Adelsgatan i Visby innerstad. ”Vi vill att butiken ska ha lite Pippi Långstrump-känsla”, säger polkagrisbagaren Elias Strindberg.

Elias Strindberg är polkagrisbagare med rötter från Gränna, men som nu befinner sig i Visby för att starta upp godisbutiken Kokeriet på Adelsgatan. Där kommer man även att ha ett eget polkagriskokeri.

Elias Strindberg är polkagrisbagare med rötter från Gränna, men som nu befinner sig i Visby för att starta upp godisbutiken Kokeriet på Adelsgatan. Där kommer man även att ha ett eget polkagriskokeri.

Foto: Emil Lundberg

Visby2023-06-20 17:01

På Adelsgatan 42 har butikslokalerna fått en helt ny skepnad de senaste veckorna. Sedan den 1 juni huserar nämligen en godisbutik med tillhörande polkagriskokeri i fastigheten. Det är familjeföretaget Gamla Stans Polkagriskokeri som nu öppnat en filial i Visby med namnet Kokeriet.

– Det var min pappa, som såklart har rötter från Gränna, som grundade företaget och öppnade butiken i Gamla stan i Stockholm för tolv år sedan. Nu tyckte vi att det var ett naturligt nästa steg att öppna i Visby då vi tror att vårt koncept passar bra här, säger Elias Strindberg.

undefined
"Det blir ju en och annan såklart. Jag smakar ju på varje deg i kontrollsyfte, men utöver det så blir det någon om dagen. Min favoritsmak just nu är sur rabarber, svarar Elias Strindberg på frågan hur många polkagrisar en polkagrisbagare äter.

Han är polkagrisbagare som vanligtvis jobbar i butiken i Stockholm, men som nu är med och startar igång verksamheten på Gotland.

– Jag kommer att vara här i en månad ungefär, och under tiden lära upp en kollega i att tillverka polkagrisar, berättar han.

Själv har han det klassiska godiset i blodet genom sin pappa, och han tillverkade sin första polkagris redan i tidiga tonåren.

– Jag började sommarjobba i företaget som 13-åring, och när jag var 14 så fick jag börja lära mig att koka polkagrisar. Jag har haft lite olika jobb och sysselsättningar genom åren, men under de senaste två åren har jag haft det här som heltidsjobb, säger 24-åringen.

Elias trivs i butiken på Adelsgatan, och han njuter också av att få vara en del av familjeföretagets nyetablering på Gotland.

– Det känns jättespännande att få vara en del av det här äventyret. Jag var väldigt ung när vi startade butiken i Stockholm, men här får jag vara med från början. 

Polkagrisen har en mycket anrik tradition i Sverige. De förknippas ju som de flesta vet främst med Gränna, och de började tillverkas av Amalia Eriksson år 1859. Enligt Elias Strindberg är det i stort sett samma recept som han använder när han tillverkar polkagrisar i dag som Amalia använde i mitten av 1800-talet. 

– Det är väl lite charmen med polkagrisen kan jag tycka; världen förändras, men polkagrisen består. Det är ju också den anrika traditionen och hantverket som ligger bakom polkagristillverkningen som gör att Visby känns som en så naturlig plats för oss att öppna på.

undefined
Kokeriet ligger mitt på Adelsgatan i Visby innerstad, och butiken öppnade den 1 juni.

I den nya butiken i Visby har man inrett med ambitionen att besökaren ska få en sekelskifteskänsla, och förutom polkagrisar i alla tänkbara former finns bland annat ett stort urval av klassiska tablettaskar. 

– Vi har slitit ganska hårt för att få till det här utseendet på butiken. Vi vill att det ska vara lite Pippi Långstrump-känsla här inne, och här ska man förhoppningsvis kunna hitta godis som man inte kan hitta någon annanstans säger, Elias Strindberg. 

undefined
I polkagriskokeriet i godisbutiken på Adelsgatan tillverkas stänger, klubbor och käppar. De små klassiska karamellerna har man dock inte rätt maskin för att kunna göra i Visby.

Under sommaren kommer Kokeriet att ha öppet varje dag, och ambitionen är sedan att även kunna ha butiken öppen året runt. 

– Det hänger dock på att vi kan hitta personal som gör det möjligt att ha året runt-öppet. Allt är väldigt nytt med butiken just nu, så vi vill inte lova för mycket i det här läget.

Men nu till frågan som alla (eller om det bara är undertecknad?) vill ha svar på: tröttnar en polkagrisbagare någonsin på att äta polkagrisar?

– Nej, jag tycker fortfarande det är jättegott. Men jag har ju lyxen att kunna äta dem när de är varma, och då är de som allra godast.

Hur mycket polkagrisar äter en polkagrisbagare då?

– Det blir ju en och annan såklart. Jag smakar ju på varje deg i kontrollsyfte, men utöver det så blir det någon om dagen. Min favoritsmak just nu är sur rabarber. 

undefined
Förutom den klassiska smaken med pepparmint tillverkas även karamellstänger med en rad olika smaker. Polkagrisbagaren Elias Strindbergs egna favorit är sur rabarber.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!