Rekorddålig luft skapar oro vid Visbyskola

Skyhöga utsläpp i Visby, de värsta i landet, skapar oro vid Polhemsskolan. Som enda skola tillåts 50 kilometer i timmen utanför barnens lekplats. Regionen förbereder nu en rad åtgärder och förändringar.

Österväg i Visby har sämst luft i landet, åtminstone av de platser som anges på Naturvårdsverkets hemsida där allmänheten kan följa mängden partiklar i inandningsluften timme för timme.

Österväg i Visby har sämst luft i landet, åtminstone av de platser som anges på Naturvårdsverkets hemsida där allmänheten kan följa mängden partiklar i inandningsluften timme för timme.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-04-25 06:02

Halterna av partiklar i luften kontrolleras regelbundet i ett stort antal svenska tätorter och rapporteras till Naturvårdsverket. Timme för timme kan den som vill följa hur utsläppen i centrala Visby stiger till skyhöga nivåer i rusningstid. Värst är läget kring Österväg i morgontrafiken runt klockan 08.

undefined
Österväg i Visby har sämst luft i landet, åtminstone av de platser som anges på Naturvårdsverkets hemsida där allmänheten kan följa mängden partiklar i inandningsluften timme för timme.

Exempelvis var nivåerna av partiklar i luften på måndagmorgonen 20 gånger högre än samma tid på Sveavägen, Hornsgata och Lilla Essingen i Stockholm.

– Det är helt skrämmande, fruktansvärt, säger Martin Bogaeus, biträdande rektor för skolområdet med ansvar för Polhemsskolan.

undefined
Martin Bogaeus på Polhemsskolan har länge krävt hastighetssänkning till 30, som vid andra skolor i stan. Han hänvisar till såväl trafikfaran som till spridning av partiklar in över skolgården där barnen leker.

Den tättrafikerade Österväg leder bilarna vidare ut på Norra Hansegatan, där Polhemsskolan har delar av sin gård ut mot vägen. Bland annat har barnen sina odlingslådor med lin och blommor just där. En stor parkeringsplats för området ger ytterligare trafik, som virvlar upp högre halter partiklar i luften.

– Jag har uppmanat personalen att inte sopa gångarna ut mot parkeringen, säger Martin Bogaeus och menar att det skulle kunna riva upp ännu mer partiklar:

– Det är klart att vi ligger på för att få gatorna sopade så snart som möjligt – och gärna när det är helg. Eftersom värdena då ökar vill man inte ha människor, och barn i synnerhet, i närheten, säger han.

undefined
Parkeringsplatsen vid Polhemsskolan saknar trottoar och avgränsning för gående. Bilarna river dessutom upp partiklar, något som oroar Martin Bogaeus och personalen.

En försvårande omständighet är hastigheten på bilarna som passerar utanför Polhemsskolan.

– Vi har 50-väg utanför skolan, det är unikt på Gotland och inte vettigt. Det känns orättvist, när Guteskolan har 30 kilometer i timmen utanför sig, säger Martin Bogaeus.

Han berättar att Polhemsskolan har många engagerade medarbetare och att man i fyra års tid har påtalat problemet, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. Skolbarnen har viss undervisning förlagt till andra skolor i närheten och tvingas då korsa tätt trafikerade vägar. Den höga hastigheten bidrar också till ökad spridning av partiklar till luften, menar han.

– Vi gör orosanmälningar. Att det är 50-väg är ganska märkligt, om jag ska uttrycka mig milt, säger Martin Bogaeus.

undefined
Polhemsskolans elever har vissa av sina lektioner på skolor på andra sidan Norra Hansegatan. Martin Bogaeus vill se en sänkning av hastigheten från 50 till 30 omgående.

Att det nu blir debatt om den dåliga luften i området menar han är bra, men han kräver också att något görs för att förbättra såväl inandningsluft som trafiksäkerhet för eleverna.

– Vi har 140 barn från förskoleklass till årskurs 6. Vi har en hälsoprofil på skolan och det är klart att vi vill värna vår miljö.

Region Gotland har inlett ett åtgärdsprogram för att förbättra luftkvaliteten på värst drabbade platserna. Man har infört krossad granit istället för kalk och sand för halkbekämpning, men det har inte räckt.

– I nästa steg vill vi prova i hela Visby för att se om det får effekt, säger Simon Hoffman, enhetschef för underhåll och anläggning, och berättar att målet är att till nästa vinter få med sig Trafikverket.

Det skulle innebära halkbekämpning med granit även på Färjeleden och hela Visbyleden, om regionens politiker ger klartecken.

– Vi har kalkylerat med en kostnadsökning på mellan 1 och 1,5 miljon kronor, säger Simon Hoffman.

undefined
Simon Hoffman hoppas kunna använda granit i hela Visby nästa vinter, ett dyrare alternativ men bättre för luftkvaliteten.

När det gäller hastighet pågår en översyn, med målet att sänka till 30 och 40 på flera platser. Regionen skulle också kunna förbjuda genomfart.

– Det går för fort att köra genom Visby i dag, säger Simon Hoffman och pekar på tung trafik som han menar oftare skulle kunna ta Visbyleden istället.

Om inte halten luftpartiklar minskar riskerar Region Gotland viteskrav.

– Vi ska inte vara värst i Sverige, vi ska ha bra luft.

Fakta

Partiklar står för bland de största luftföroreningarna i Sverige och orsakar betydande negativa hälsoeffekter. Utsläppen kommer huvudsakligen från vägtrafik och förbränning.

De högsta halterna av större partiklar mäts i städerna, framförallt på våren när slitagepartiklar virvlar upp från gatorna på grund av dubbdäcksanvändning.

Vissa kommuner har åtgärdsprogram för att minska halterna, som exempelvis dubbdäcksförbud, gatustädning och dammbindning.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!