Tummen upp för byggplan i känslig miljö

Egnahemsområdets kulturvärden stoppade planerna på ett flerfamiljshus vid Gråboväg. Nu ger miljö- och byggnämnden tummen upp för det nya förslaget.

Det här huset ska rivas. Eftersom fastigheten ligger i en kulturhistoriskt värdefull miljö har det ställts krav på den nya byggnaden som ska uppföras.

Det här huset ska rivas. Eftersom fastigheten ligger i en kulturhistoriskt värdefull miljö har det ställts krav på den nya byggnaden som ska uppföras.

Foto: Per Leino/arkiv

Visby2023-06-01 17:15

Av Visbys egnahemsområden anses Lyckåker och Värnhem i södra delen av staden vara särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Därmed ställs det särskilda krav på nya byggen. Det blev strid när PM Invest AB 2020 ansökte om att få riva ett befintligt enfamiljshus och ersätta det med en 309 kvadratmeter stor byggnad i två våningar, med plats för elva lägenheter.

Miljö- och byggnämnden sade nej, trots att liknande projekt genomförts på andra håll i egnahemsområdet. PM Invest överklagade till länsstyrelsen, och när det blev nej även i mark- och miljödomstolen såldes fastigheten (Läxboken 4) i maj förra året för 3,35 miljoner kronor.

undefined
Eftersom Lyckåker och Värnhem är kulturhistoriskt värdefulla miljöer ska nya hus anpassas till den befintliga byggnadstraditionen. Huset till höger ska rivas. Efter att tidigare ha sagt nej till ett flerfamiljshus har miljö- och byggnämnden beviljat bygglov för ett enfamiljshus.

Det befintliga huset är i så dåligt skick att det behöver rivas. I november förra året lämnade de nya ägarna in ansökan om bygglov in för ett nytt hus. Den här gången ett enfamiljshus i trä med två våningar, totalt 107 kvadratmeter. Huset är ritat av Eksjöhus, som hämtat inspiration från 1800-talshusen i Eksjö.

Husmodellen passar väl in i egnahemsmiljön. Det blev dock diskussion om planerna på att lägga solpaneler på den del av taket som vetter mot gatan. Regionantikvarien ansåg att solpaneler inte passade i ett område med höga kulturvärden, och fick stöd av samhällsbyggnadsförvaltningen. Den sökande framhöll att flera andra fastigheter i området har solpaneler på taket, och politikerna i nämnden ansåg att solpaneler på ytterligare ett tak i området inte skulle påverka kulturvärdena nämnvärt. Bygglov beviljades både för hus och solpaneler.

Vi har tidigare berättat om ett liknande ärende i samma egnahemsområde. I december 2021 sa miljö- och byggnämnden nej till att ersätta ett enfamiljshus med ett hus med åtta lägenheter vid Silvåsgatan. Valve Fastighets AB som sökte bygglov fick nej även i länsstyrelsen, och även miljö- och byggnämnden har avslagit klagomålen. Där har planerna ändrats, och i mars beviljades bygglov för att ändra den befintliga byggnaden till ett tvåfamiljshus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!