Jakten på nya rekord och belöningen med godisägg har i 50 års tid lockat tiotusentals gotlänningar och hitresta att på skärtorsdagen tåga genom Visby. Faktorer som tidig eller sen påsk, och framför allt vädret, har tidigare år spelat stor roll.
– I fjol var det kallt och då slog vi rekordet ändå. I år är det ett fantastiskt väder, säger Anja Hård, verksamhetsledare för arrangerande Visby Centrum.
I år är också hennes första som ytterst ansvarig för folkfesten.
– Jag tror att vi behöver något kul att samlas kring. Påskmarschen startade 1973 och är lika gammal som jag, säger hon.
Jakten på rekord har i år föregåtts av medverkan i flera rikstäckande tv- och radioprogram.
– TV4 och "Efter fem", P1, Helagotland och utländsk radio – jag har spelat in för en radiokanal i England. Jag har inte sett någon annanstans där man har en så stor påskmarsch och det är klart att den bidrar till att sätta Visby och Gotland på kartan, säger hon.
Hur ser då siffrorna ut för att verkligen putsa rekordet från i fjol?
Skillnaderna har varit stora år från år. Ett riktigt bra år blev påsken 2013, då nytt världsrekord sattes med hela 4 034 deltagare. Det rekordet skulle komma att stå sig tio år framåt i tiden.
Påskmarschen 2015 blev ett riktigt bottenår, med bara 2 766 utklädda påskkärringar. Redan året därpå förbättrades siffrorna till 3 465. Efter att ha landat på 3 676 påskkärringar 2018 ställdes folkfesten in under pandemin 2020 och 2021.
I fjol kunde så äntligen det gamla rekordet från 2013 slås, med 207 fler påskkärringar. När marschen i dag klockan 16.00 tågar från Östercentrum med blåsorkester och påhejande publik krävs således fler än 4 241 utklädda för att det tidigare rekordet ska slås.
– Uppmaningen är att alla kan vara med. Man behöver inte vara barn, det räcker med röda kinder och prickar i ansiktet, säger Anja Hård.
Om tillräckligt många ställer upp kan de titulera sig världsmästare, om än i en något udda gren.
– Som gammal världsmästare i pärk måste jag säga att det är ganska mycket stolthet i det, säger hon.