I våras fylldes löpsedlarna med nödrop från landets vårdanställda när förråden med skyddsutrustning började sina.
– Jag tycker att de äventyrar vår hälsa, sa en anställd på Visby lasarett då.
Det är en tid som inte heller beredskapsstrategen Rikard von Zweigbergk längtar tillbaka till.
– I våras fick vi jobba mycket med handplockade direktupphandlingar, till exempel med visiren, och vi fick göra hårda prioriteringar. Vi vill inte hamna där igen, säger han.
Vi möts utanför regionens varuförsörjning på Österbyväg. I november utökade de sitt lager med större lokaler, och hit har precis en halv miljon munskydd levererats. Dessa ska räcka i fyra månader, enligt planen.
– Det här hade aldrig gått för ett år sedan, då hade vi inte kunnat ta emot så här mycket, säger Sven-Åke Håkansson, som är enhetschef för varuförsörjningen.
Deras uppdrag är bland annat att serva sjukvården med förbrukningsmaterial som kläder, sprutor, munskydd och visir. Sedan pandemins start har inköpen av sjukvårdsmaterial ökat med 35 procent och den 1 december ändrade varuförsörjningen sina öppettider till sju dagar i veckan.
– Vi har fått öka ganska ordentligt, konstaterar Sven-Åke Håkansson.
Den 18 december meddelade statminister Stefan Löfven att man bör ha munskydd i kollektivtrafiken. Sex timmar innan den presskonferensen hade Rikard von Zweigbergk skrivit på ett avtal med en leverantör av munskydd.
– Så vi fick dem till ett bra pris, det steg ju så klart efter regeringens besked.