Livet blir sällan som man tänkt sig. Tillfälligheter styrde Marta Beimin och Mateusz Jagielskis öden. De bodde 40 kilometer ifrån varandra när de träffades i Polen, då 16 år gamla.
– Det är tio år sedan, vi var studenter och bodde i studentkorridor i staden Torun i centrala Polen, säger Mateusz Jagielski och berättar att staden med 250 000 invånare precis som Visby har en rik historia, men är byggd av tegel och inte kalksten.
Efter ett par månader blev de ett par och sedan två år är de gifta. Mateusz reste runt i Europas restaurangkök som kock, när han 2018 blev tillfrågad om en vinter på ett hotell i Arjeplog.
– I maj fick jag erbjudande om jobb i Visby. Det var tänkt att jag skulle stanna en sommar, så kom Marta och hälsade på. Hon kände sig som hemma och sa att här skulle vi bo, säger han.
Mateusz Jagielski jobbar sedan 2018 som kock på Wisby Hof. Marta Beimin började hösten 2019 att studera vid Campus Gotland och tog två år senare en master som konservator.
– Sedan jag var barn har jag alltid tyckt om att baka. När covid kom blev jag tvungen att studera hemma, och då fick jag mycket mer tid för mina bakverk, säger hon och berättar att hon gärna ville dela med sig av det hon skapade.
På ett konto på Instagram började Marta Beimin lägga ut bilder på sina bakverk, ofta dekorerade med blommor och blad hon hämtar själv från naturen.
– Jag blev större och större, säger hon och berättar att hon i dag snart är uppe i 50 000 följare.
Peppad av framgångarna i köket hamnade historiska byggnader, äldre skulpturer och det hon läst på Campus Gotland, alltmer i skymundan. I stället öppnade hon kafé som pop up hos andra företag, som Wisby Hof, Stelor och hos studentkåren Rindi.
I somras fick Marta Beimin så möjlighet att jobba på kafé Grönhagen vid Roma kungsgård.
– Jag ville prova hur det var att driva kafé, och se om jag skulle kunna klara av att göra något liknande själv, säger hon och skiner med hela ansiktet:
– Jag älskade det! Alla förberedelser, gästerna och atmosfären. Och lugnet, när jag bakar kan jag verkligen vara avslappnad.
Sedan i fjol är Mateusz Jagielski inte bara kock utan också delägare i Wisby Hof. När deras fastighetsägare berättade att Visby inredningsbyrå skulle flytta från kvarteret ramlade alla bitar på plats. I maj öppnar Marta Beimin sitt eget konditori och kafé, med uteservering mot Södertorg.
Namnet blir "Babka", som betyder äldre kvinna på polska.
– Det är samma ord som ryskans babushka, och också namnet på ett särskilt bakverk i Polen, säger Marta Beimin och berättar att babka är som en stor chokladfylld bulle och att själva bakningen kommer att ske i Wisby Hofs kök.
I november köpte paret en villa i södra Visby, som de just nu rustar efter egen smak. Nu väntar också en intensiv månad med att inreda kaféet.
– Vi hoppas kunna öppna i början av maj. Förhoppningen är att fortsätta i höst, om folk tycker om det, och sedan hålla öppet året runt, säger Marta Beimin.
Trots hård konkurrens i branschen, med många andra kaféer öppna på sommaren, tror hon att det finns plats för henne.
– Jag gillar att experimentera, och att baka från grunden. De här har en apelsinmarmelad som jag kokat själv på ekologiska apelsiner från Sicilien. Och de torkade blommorna som jag garnerar med kommer från min mammas trädgård i Polen, säger hon.
Sitt konto med inspiration på Instagram vill Marta Beimin fortsätta driva. Det tror hon också kan bidra till att locka nya besökare till ön.
– Minst en gång i veckan får jag frågan av någon av mina följare var man kan smaka mina bakverk. "Kom till Gotland", brukar jag säga. Det känns verkligen bra att vi kan hjälpa till att marknadsföra Gotland, säger hon och berättar om en kvinna från USA som tack vare kontot med bakverk upptäckte Gotland som turist.
Förutom att servera kaffe och te på kaféet driver paret sedan i somras också en udda dryckesbil, kallad "Bubbelvan".
– Den har en bar med glas och en tappkran, för prosecco, öl eller vin. Men jag har också haft gäng som hyrt den för att fylla med Cuba libre och aperol spritz, säger Mateusz Jagielski och förklarar att uthyrningen hittills skett i blygsam skala.
När de unga företagarna träffades som 16-åringar visste ingen av dem ens att Gotland fanns. Nu kan de inte tänka sig att leva någon annanstans.
– Jag är verkligen lycklig att vara här, och med dig, säger Marta Beimin och låter sin man smaka på en torkad blomma från svärmors trädgård.