Att kryssningsfartyg som ligger vid kajen i Visby står med hjälpmotorerna på har sannolikt inte undgått många Visbybor. Ravinstigen i Visby ligger nära kryssningskajen och här märker de boende tydligt av fartygens utsläpp.
– Det är många som känner av det redan i huset och känner ett obehag. Flera av de äldre kan inte sitta på balkongen vissa dagar då de får en smak i munnen av avgaser, säger Margareta Johansson, en av de boende på Ravinstigen.
Hon och hennes bostadsrättsförening har kontaktat både politiker och tjänstemän i ärendet, och planerar att göra en anmälan till regionen i hopp om att åtminstone få luftkvalitén uppmätt. Hon menar även att det inte bara är de närmast boende som märker av utsläppen.
– Beroende på hur vinden ligger på är det nog inte bara vi, utan hela Visby som blir drabbat då motorerna går dygnet runt.
Enligt Mattias Edsbagge, enhetschef för miljö- och hälsoskydd vid Region Gotland, har även andra hört av sig i frågan. Men som ett lokalt miljökontor menar han att det är svårt att hantera ärendet så länge hamnen håller sig till de tillstånd de har. Däremot mäter man skadliga partiklar kontinuerligt i Visby, men man har inte ännu sammanställt någon data efter att kryssningsfartygen lade till i början av maj.
– Det vi kan göra är att se om vi får några effekter i de mätstationer vi har. Fyra av stationerna genererar data hela tiden, och där handlar det om att det ska sammanställas. Det är inget som är initierat än, men jag ska väcka frågan, säger Mattias Edsbagge.
Sett till miljöfrågan i helhet är det ändå positivt att fartygen ligger vid kaj istället för att de åker för fulla motorer ute till havs. Men de skulle kunna ha en inverkan på luften lokalt, även om hamnverksamheten inte är den största boven för Visbys del, enligt Mattias Edsbagge.
– När vi tog fram åtgärdsprogrammet för luft för två år sedan gjordes en jämförelse med Göteborgs hamn. Då kunde man konstatera att utifrån våra trafikrörelser, och belastningen på hamnen, utgör hamnen ett försumbart bidrag i luftkvalitetsfrågan i Visby. Det vi behöver fokusera på är trafiken och halkbekämpningen.
– Med bakgrund till det, skulle jag vilja säga att det här bidraget är nog ganska litet, även om man vid fel vindriktning kan känna att det luktar från avgaserna, säger Mattias Edsbagge.