Med noll passagerare och med betydligt färre i besättningen än normalt ligger tyska Aida Cara stilla i Visby.
Detta för att inte behöva gå för fulla motorer ute till havs då man inte kör passagerare under coronapandemin. Men då ingen elanslutning finns på kajen i Visby, måste hjälpmotorerna ständigt vara igång. Orsaken till att elanslutning saknas vid kryssningskajen är att ingen internationell standard finns för hur en sådan skulle fungera.
– Alla fartyg är unika, man har olika frekvenser på strömmen ombord och olika styrsystem. Det är ett komplext system, det är inte bara som att stoppa i en lamppropp hemma, säger Mats Eriksson, regionens hamnchef.
Att fartygen har hjälpmotorer igång vid kaj är dock ur miljösynpunkt mycket bättre än att de ligger ute till havs. Där skulle man behöva köra på fulla motorer. Minst ett fartyg till är på väg till Visby för att lägga till, och totalt kan man ta emot fem fartyg samtidigt med hjälp av ankarplatser.
– Vi är i en extraordinär situation, och det innebär att vi får hantera och lappa efter läge. Det bästa man kan göra är att undvika att fartygen kör runt planlöst. Av onda ting är det här det bästa vi kan erbjuda för tillfället.
Hamnverksamheten är tillståndspliktig och har miljötillstånd att förhålla sig till. Dessa bryts dock inte av att fartygen använder sina hjälpmotorer. De skepp som ligger inne gör även så gott de kan för att minska sina utsläpp.
– Vi har en dialog och de försöker anpassa sig och skruva ned sin förbrukning så gott de kan. Det är ingen som vill bränna mer dieselolja än vad som behövs.