Dom bäddar för återstart av Visborgsprojektet

Den överklagade upphandling som förlamat Visborgsprojektet är avgjord. Förvaltningsrätten avslår överklagandet. Nu kan projektet få en nystart.

Skylten har varit uppe, trots att Visborgsprojektet gått på sparlåga i över ett år. Nu har förvaltningsrätten avgjort den överklagade upphandlingen som lett till stilleståndet.

Skylten har varit uppe, trots att Visborgsprojektet gått på sparlåga i över ett år. Nu har förvaltningsrätten avgjort den överklagade upphandlingen som lett till stilleståndet.

Foto: Edvin Högdal

Visby2023-01-13 06:02

Visborgsområdet är Region Gotlands största exploateringsprojekt. Satsningen är prioriterad för att regionen ska nå målet om 500 nya bostäder per år. När området är utbyggt kan det ha plats för mer än 3 500 bostäder och en rad andra verksamheter. Men som GA tidigare berättat har bara 5 av de 76 miljoner kronor som fanns i budgeten för 2022 använts.

Projektet har tappat fart efter att upphandlingen av en generalkonsult överklagats. Med överklagandet lämnades även en begäran om inhibition av upphandlingen som gjordes 2019, samt de tre tilläggsavtal som tecknats efteråt.

undefined
Visborgsområdet ska i framtiden ge plats för mer än 3 500 bostäder.

Förvaltningsrätten avslog do

ck kravet om inhibition redan efter en vecka. Region Gotland har under hela 2022 haft möjlighet att avropa tjänster från konsultföretaget Sweco som vann upphandlingen, men har trots det avstått.

– Regionen fortsatte att använda Sweco även efter det beslutet, men valde i senare skede på inrådan av våra juridiska rådgivare att avvakta något med nya beställningar i avvaktan på förvaltningsrättens dom i fråga om avtalet varit giltigt eller inte, säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef Lise Langseth.

Hittills har Swecos konsulttjänster för Visborgsprojektet kostat Region Gotland 22,8 miljoner kronor.

Bolaget som begärde överprövning deltog inte i upphandlingen 2019, eftersom den i första hand avsåg projektering och inte framtagande av underlag till projektering. Men med tilläggsavtalen utökades konsultuppdraget.

I det första tilläggsavtalet tecknade Region Gotland avtal om att använda Swecos administrativa system. Det andra reglerade traktamenten och ersättningen för resor, som tidigare ingått i timpriset. De lyftes ut och debiterades separat. Även betalningstiden förkortades, till Swecos fördel.

I det tredje tilläggsavtalet som tecknades i juli 2021 lades tio nya kategorier till, med timpriser som är högre än de tolv uppdragskategorier som ingick i det ursprungliga avtalet. Enligt bolaget som överklagade handlade det om tjänster som inte ingick i den ursprungliga upphandlingen, och därför begärdes en överprövning.

undefined
En cykelbana på Visborg är det enda infrastrukturprojektet som blivit klart i år.

Eftersom bolaget inte deltog i den inledande upphandlingen hävdade Region Gotland att klagorätt saknades. Förvaltningsrätten beslutade dock att ta upp klagomålet, eftersom bolaget hade avtal med regionen om en typ av tjänster som lagts till i ett av tilläggsavtalen. Bolaget kan därför ha lidit skada.

I tvisten mellan Region Gotland och bolaget hemligstämplade regionen i november 2021 handlingar som bolaget begärt ut. Först efter prövning i kammarrätten lämnades handlingarna ut. Då hade redan överklagandet lämnats in.

Region Gotland hävdade även att ansökan om överprövning gjorts för sent. En frist om sex månader anses rimlig, för den som vill klaga på en upphandling. Upphandlingen avgjordes den 20 september 2019. Tidsfristen borde således ha löpt ut i mars 2020. Förvaltningsrätten tar dock hänsyn till de tre tilläggsavtalen. Det sista undertecknades den 1 juli 2021. Överklagandet lämnades in den 22 december 2021, det vill säga mindre än sex månader efter att avtalet tecknats. Trots att tio nya uppdragskategorier tillkom anser domstolen att det tredje tilläggsavtalet endast är en precisering av den ursprungliga upphandlingen, och inte en otillåten direktupphandling av ett nytt avtal. Därmed avslås bolagets klagomål på alla punkter.

undefined
Skylten har varit uppe, trots att Visborgsprojektet gått på sparlåga i över ett år. Nu har förvaltningsrätten avgjort den överklagade upphandlingen som lett till stilleståndet.

Domen kan ännu överklagas till kammarrätten, men Region Gotland har påbörjat förberedelserna för en nystart av projektet. När miljö- och byggnämnden vid sitt senaste sammanträdet antog verksamhetsplanen för 2023 konstaterades att man behöver nyanställa personal för en återstart.

– Projektorganisationen har inte upplösts. Däremot ser vi över hela projektorganisationen och hur den kan förstärkas för att möta behoven framåt, säger Lise Langseth, som påpekar att projekt av den här storleken behöver tydlig samordning.

Tidigare i år tillsattes Yussuf Hassen som projektchef. Han är en senior konsult med lång erfarenhet av att leda stora exploateringsprojekt, och har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till en planering- och genomförandeorganisation. Det arbetet beräknas blir klart i början av 2023. Till budgetberedningen i vår räknar samhällsbyggnadsförvaltningen med att kunna redovisa vilket effekter förseningarna har haft, och hur en realistisk budget för kommande år kan se ut.

Visborgsprojektet

2017 antogs ett start-PM med en preliminär tidsplan för exploateringen av norra delen av Visborg. 

2018 skulle en detaljplan vara klar för samråd, förutsatt att projektet tilldelades tillräckliga resurser. En markanvisningstävling skulle hållas senare samma år. 

2019 skulle detaljplanen antas och då skulle utbyggnaden av infrastruktur påbörjas.

2021 redovisades en skyfallsutredning som visade att en stor del av tidigare planering måste justeras. Den utlovade markanvisningstävlingen ställdes in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!