Regionens jätteprojekt har tappat farten

I år skulle exploateringen av Visborgsområdet ta fart. Satsningen är dock i ett ”bekymmersamt läge”. Av 76 miljoner kronor har bara 5 miljoner använts.

76 miljoner kronor fanns avsatt under 2022 för exploateringen av Visborgsområdet. Bara cirka fem miljoner har använts för att färdigställa den nya gång- och cykelbanan.

76 miljoner kronor fanns avsatt under 2022 för exploateringen av Visborgsområdet. Bara cirka fem miljoner har använts för att färdigställa den nya gång- och cykelbanan.

Foto: Per Leino

Visby2022-11-30 07:02

Visborgsområdet är Region Gotlands största exploateringsprojekt. När området är utbyggt kan det ha mer än 3 500 bostäder i flerfamiljshus och villor, samt lokaler för idrott och en rad andra verksamheter.

Planeringen har pågått i flera år, och under 2022 skulle arbetet ha tagit fart. 76 miljoner kronor fanns avsatt för utbyggnaden av infrastruktur och en markanvisningstävling för de första två kvarteren skulle utlysas. Men knappt något har genomförts. Bara fem miljoner kronor har använts, för att färdigställa cykelbanan som nyligen blev klar.

Region Gotland beskriver läget som ”bekymmersamt”. En ny organisation och en plan för en återstart behövs.

undefined
Utvecklingen av Visborgsområdet har stött på stora problem sedan upphandlingen av en generalkonsult överklagats. Ärendet ligger sedan ett år tillbaka hos förvaltningsrätten.

Förklaringen till det svåra läget är en överklagad upphandling. För den omfattande exploateringen av Visborgsområdet behöver Region Gotland stöd av konsulter inom en mängd olika områden. Teknikförvaltningen genomförde för tre år sedan en upphandling av en generalkonsult för Visborgsprogrammet. Sweco Civil AB, som vann upphandlingen, skulle enligt det femåriga avtal som upprättades få en nyckelroll med ansvar att förprojektera och detaljprojektera landskap, vägar, vatten och avlopp, dagvatten, broar och belysning.

Upphandlingen har dock överklagats och sedan ett år tillbaka ligger ärendet hos förvaltningsrätten.

Varför gör inte regionen en ny upphandling?

– Vi anser att det avtal som vi tecknat gäller och ser ingen anledning till varför vi då ska påbörja en ny upphandling, säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef Lise Langseth.

undefined
Markanvisningstävlingen som planerades har skjutits på framtiden.

I väntan på en dom i förvaltningsrätten ligger det mesta arbetet nere. Avsaknaden av konsultstöd inträffar samtidigt som behovet av nya utredningar är mycket stort. En ny utredning om riskerna vid extrema skyfall visar att Region Gotland måste anpassa bebyggelsen. Gamla beräkningar behöver göras om för att Visborgsprojektet ska komma vidare. Bland annat krävs nya utredningar om hur dammar bör dimensioneras och var de ska anläggas.

– Vi behöver fortsatt konsultstöd och det är i nuläget oklart hur stor insatsen kommer att bli, konstaterar Lise Langseth.

Skyfallsutredningen fick omedelbar inverkan på den markanvisningstävling som ut skulle ha utlysts i februari. Det gällde kvarteren Trombonen och Slagverket, i hörnet av korsningen Vädursgatan/Kung Oscars väg, som bland annat skulle ge plats för nära 300 bostäder, varav hälften studentlägenheter.

– Det krävs kompletterande undersökningar kring bland annat hur ytvatten och grundvatten kan påverkas av bebyggelse på området. I närheten finns också skyddade arter och extra hänsyn till dessa måste tas. Det är i nuläget oklart när utlysningen kan komma att ske, säger Lise Langseth och berättar att det finns intressenter som vill etablera sig i kvarteren.

undefined
I november var den nya gång- och cykelbanan klar.

För att få ordning och ge Visborgsprojektet en återstart har en ny projektchef anställts. Före sommaren började Yussuf Hassan vid Region Gotland. Han har lång erfarenhet av att leda stora exploateringsprojekt. Under sju år var han ansvarig för projektet Nacka stad som ska ge 14 000 nya bostäder och 10 000 nya arbetsplatser. Därefter har han ansvarat för Väsjöprojektet i Sollentuna, där cirka 5 000 bostäder, två skolor och idrottsanläggningar ska byggas.

Hur ska den nya projektchefen få ingång Visborgsprojektet?

– Yussuf Hassen ska som programchef ha det övergripande ansvaret för Visborg. Hans uppdrag kommer till stor del handla om organisering, planering och samordning av Visborg och säkerställa att programmet uppfyller uppsatta mål och visioner, säger Lise Langseth. 

När är ett förslag på en återstart klart?

– Yussuf håller på att ta fram ett förslag till en planering- och genomförandeorganisation som beräknas blir klart i början av nästa år.

I år skulle bland annat Sandhedsvägen ha projekterats, och regementsområdets utveckling utredas. De miljoner som fanns i exploateringsbudgeten för 2022 kan flyttas fram till nästa år. Framöver behöver Region Gotland dock skjuta till ännu mer pengar. När projektet startade beräknades kostnaden för infrastruktur till cirka 800 miljoner. Kostnaden för nya hänsyn för skyfall är mycket svår att beräkna, men bedömningen är att slutnotan kan bli upp emot 1,8 miljarder kronor.

En ny ekonomisk kalkyl ska finnas till budgetberedningen våren 2023. Ambitionen är att samtliga ekonomiska effekter ska kunna presenteras.

Visborgsområdet

I översiktsplanen för Visby slås fast att Visborg ska utvecklas till en stadsdel som tydligt knyter an till övriga Visby. 

2016 antogs en strukturplan för de kommande tio åren, med förslag att under perioden bygga cirka 800 bostäder.

2014 beräknades exploateringskostnaden bli 630 miljoner kronor, till bland annat cirka 2,5 mil gång- och cykelvägar, 3,6 mil nya gator och vägar, 3 km gångvägar, ca 1 200 ljuspunkter, 7 cirkulationsplatser storlek, drygt 2 mil VA-ledningar, 3 lekplatser och två torg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!