Under hösten och vintern har man fått klara sig utan den stora vattentäkten Langs hage, efter att bakterien Clostridium perfringens konstaterats i täkten.
Nu börjar dock invånarantalet öka på ön, och därmed också vattenåtgången. Marginalerna är små, därför har de anställda på regionen nu fått ett internt utskick undertecknat både regiondirektören Stefan Hollmark och den tekniska direktören Patric Ramberg. I brevet, som skickades ut i förra veckan, framgår det att det kan bli konsekvenser om inte vattnet använts på ett hållbart sätt.
I dagsläget ser vattennivåerna bra ut, men det finns en begränsning i produktionskapaciteten och det finns risk att grundvattnet inte räcker om sommaren skulle bli torr, står det i utskicket.
Konsekvensen skulle då kunna bli vattenbrist och att kokningsrekommendationer införs, står det i brevet. Fler socknar skulle också kunna få bevattningsförbud.
– Kokscenariet är inte överhängande nu, men det är ett känsligt läge och om vi skulle få ett stort avbrott någonstans så har vi väldigt små marginaler, säger Patric Ramberg.
Han berättar vidare att detta är ett sätt att få lite mer marginaler. Själva andemeningen av utskicket är att regionanställda kan föregå som ett gott exempel. Om anställda har några goda idéer eller något som kan vara till glädje och engagera folk att spara vatten uppmanas det att berätta om dessa.
– Det är samtidigt inga restriktioner, utan snarare en vädjan, säger han.
Utan produktion i Langs hage går inte vattensituationen i sommar ihop, menar Ramberg. Men han betryggar samtidigt att lösningen i form av renande containrar, som tidigare berättats om, snart kan vara igång.
– Det ser ganska bra ut så det är nog igång inom kort. Vi har gjort lite tester som ser bra ut, säger han.
Inget datum är ännu kommunicerat, men regionen har bjudit in till en pressträff 12 juni gällande Visbys framtida vattenförsörjning. Medverka ska bland andra VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson göra.
Enligt inbjudan handlar pressträffen om det "allmänna vattenläget på Gotland samt om det tillfälliga vattenverket i Visby som nu driftsätts planenligt."