Tiden som sjuksköterska och erfarenhet från andra avdelningar på lasarettet har såklart varit en fördel. Men för Anna Berglöf är det främst andra faktorer som gjort att hon redan nu, mindre än ett halvår efter sin barnmorske-examen, känner att hon hittat rätt i valet av både yrke och arbetsplats.
– Att bli barnmorska är att börja om på nytt, allt, förutom rent medicintekniska kunskaper och vana i sjukhusmiljö, måste jag lära mig. Jag har ändå ansvar för två liv och en partner som kanske är orolig. Jag tror inte människor förstår hur mycket en barnmorska kan för mina arbetsuppgifter handlar inte bara om att hjälpa till att leverera ett friskt barn, säger hon.
Anna Berglöf, med sin mentor Karin Bramford, är första "paret" ut i projektet där fler nyutbildade kommer att börja slussas in i verksamheten på samma sätt innan årets slut.
– Att ha en mentor som alltid har tid att lyssna, hjälpa till handgripligt och sedan reflektera med, är så viktigt för att våga mer. Karin har framför allt lärt mig att lita på att jag kan, säger Anna Berglöf.
Karin Bramford har med sina 36 år som barnmorska, en bank av erfarenheter.
– Men även jag hamnar ibland i nya situationer, att det händer något man inte varit med om förr. Då är det bra att man har kollegor att bolla med, säger Karin Bramford.
Hon berättar att idén till projektet vuxit fram under en tid, från en diskussion om hur man skulle kunna lyckas behålla fler av de nya barnmorskorna som kommer till avdelningen. När hennes chef, Anna Hörsne Malmborg, en dag frågade om hon fortfarande var intresserad av mentorskapet, var det ingen tvekan för Karin Bramford:
– Jag utvecklas ju också. Det är kul att jobba med någon som precis har gått utbildningen. Det ger nya perspektiv.
I början jobbar den nyutbildade sida vid sida med sin mentor hundra procent av arbetstiden, för att fasas ut i jämn takt. Efter nio månader, när en fjärdedel av introduktionen återstår, jobbar de endast tillsammans 25 procent av arbetstiden.
Ett års introduktion är en avsevärd skillnad mot hur det ser ut på andra förlossningsavdelningar i landet – som normalt sett har en motsvarande introduktionsperiod på sex veckor till tre månader.
Anna Berglöf berättar att flera kursare från barnmorskeutbildningen känner en rädsla inför att gå till sina nya arbetsplatser, som finns utspridda på flera orter i övriga Sverige.
– Arbetet på förlossning kan vara skrämmande. Och med en sådan stress i princip dagligen, orkar man inte vara kvar i yrket så länge. Men tack vare Karin och mentorskapet har jag fått en trygg start. Jag kan åka till jobbet och känna förväntan i stället för att oroa mig över om jag ska klara av dagen.
I dag är Anna Berglöf glad att hon tog steget och blivit barnmorska, en dröm hon närt sedan hon var liten.
– Men jag har också tvekat, det är svårt att i förväg veta vad man faktiskt ger sig in i. Nu vet jag att det var rätt – och det bästa jobbet jag någonsin haft!
Vad är det bästa med ditt yrke?
– Att jag får kliva in i ett av livets största ögonblick. Och jag gör det nästan varje dag. Det är fantastiskt när man tänker på det.