Än så länge är AB Julia Hultgren på Adelsgatan den äldsta kvarvarande butiken på Gotland under samma namn. För tre år sedan firade man 100 år med det namnet även om verksamheten med skräddare startades redan under slutet av 1800-talet, då under namnet G A Hultgrens skrädderi några kvarter bort på Adelsgatan.
Jane Hultgren Ek, i dag 82 år, drev klädbutiken i tredje generationen under 30 år, 1972 till 2002.
Sin farmor Julia Hultgren minns hon inte så mycket av eftersom Julia gick bort 1945 då Jane bara var fem år.
– Men det var en kvinna med karaktär. Hon var snäll, men hon visste vad hon ville, berättar Jane.
När Julias man gick bort 1919 dröjde det inte länge innan änkan satte sitt eget namn på verksamheten.
– Hon döpte om företaget till Julia Hultgren, och jag tror hon låg i startgroparna redan innan han dog. Han gick bort i juli, och i september hade företaget bytt namn. Det hela var nog en del i kvinnorörelsen, som var så stark vid den här tiden, säger Jane.
Vi sitter hemma i vardagsrummet i Visby där låda efter låda med papper, dagböcker, fotografier, annonser och tidningsurklipp lagts ut över golv och bord.
När Jane och maken Lars Ek för några år sen bestämt sig för att sälja Julia Hultgren-fastigheten med butiken skulle kontoret högst upp i huset tömmas. Det var då man hittade den, "skatten".
– Det är verkligen en skatt som berättar hela historien om "gamla Julia", säger Jane.
Sedan kom pandemin och då tog Jane sig tiden att gå igenom allting.
Hennes mål är att på något sätt tillgängliggöra historien. Om det blir ett häfte för de närmaste eller en tryckt bok är inte klart än. Men med på tåget har hon Lars Bäckman, författare som bland annat skrivit Köpmansgillet jubileumsbok "Handeln på Gotland" om gotländsk kommers under 325 år, där Jane intervjuades.
Inför den här intervjun har Jane dock varit tydlig med att inget denna gång får bli "skrytigt", som hon säger.
– Min pappa sa alltid, "högfärd, det är det värsta jag vet", och högfärdig har jag aldrig velat vara heller.
Drygt 100 sidor har hittills författats.
– Det är en spännande historia där vi gjort en kronologisk genomgång utifrån minnen och dokumentation. Det blir ett sätt att berätta om Jane och företagets historia, men också om hur det var att bo i Visby under 50-talet och framåt, säger Lars Bäckman.
Julia Hultgren styrde den gamla butiken som låg på Adelsgatan 28, i det hus som i många år inrymde Bertholdsson & Holm, och i dag en chokladtillverkare med butik.
I en intervju med Gotlands Allehanda i samband med Julias 75-årsdag 1943 berättar hon om att annonsering var hennes främsta väg till framgång.
– Annonsera! Det är bortkastade pengar sade min man, men jag hade inte samma uppfattning. Jag ansåg rätta sättet vara, att tala om vad för slags varor jag hade och vilka priser de betingade, och det vill jag understryka att jag inte ångrat, sade hon till GA.
Julia Hultgrens historia bjuder inte bara på glada dagar utan den stora depressionen i slutet av 20-talet ledde också till svåra år, och en konkurs var inte långt borta. I gamla dokument kan man bland annat läsa att andra köpman längs Adelsgatan på den tiden tyckte fru Hultgren sålde sina varor för billigt.
– Det gick knackigt för Julia så hon klarade inte riktigt att betala sina räkningar och begärde därför ackord, vilket hon fick. I den gode mannens utredning skrev han att affären trots svårigheterna "var i uppåtgående och genom energi och arbetsförmåga försökte undvika betalningsinställelse", läser Jane.
På grund av svårigheterna och stigande ålder fick Julia hjälp av tvillingsönerna Axel och Åke som klev in i företaget och hjälpte till att få det på fötter ihop med halvbrodern Waldemar.
Det började gå så bra att man 1934 till och med kunde öppna en filial på Östertull på samma adress som i dag rymmer Irisdals blomsterhandel.
1945 avled Julia Hultgren och sönerna tog då helt över driften av butiken.
På 50-talet hade man växt ur de två andra butikerna och det skulle i tidens anda slås på stort med ett nytt varuhuskomplex i tre våningar några kvarter bort på Adelsgatan. Ett par äldre Visbyhus i korsningen Berggränd/Adelsgatan revs för att ge plats åt detta stora affärsmonument.
– Den kände fastlandsarkitekten Sten Ramel fick uppdraget att rita med alla tänkbara finesser, inte minst den exklusiva trappan, säger Lars Bäckman.
– Det byggdes väldigt påkostat med gjutna valv hela vägen igenom, vilket var ovanligt. En del trodde att de tagit sig vatten över huvudet med det där stora huset, berättar Jane.
Vid den här tiden växte Visby snabbt.
– Det här är en del i efterkrigstiden när Visby formas till att bli en "storstad", det byggs otroligt mycket under den perioden med bland annat hela Visborgsstaden och flerbostadshus på Länna. Det är först 1930 som det bor fler utanför ringmuren än innanför, men på 50-talet, då exploderar det, säger Lars.
Det nya varuhuset med tre våningar, kläder efter avdelningar och lekplats för barnen på taket invigdes hösten 1956.
– Adelsgatan är än så länge den självklara affärsgatan. Många andra delade upp sig mer specificerat med kappaffär, klänningsaffär och så vidare, men hos Julia Hultgren var det allt från barnkläder till herrkläder och balklänningar under samma tak, säger Lars.
– Det skulle vara "allt från vaggan till graven". Nu fick man börja gå runt och plocka bland varorna och känna på kläderna, det var efterlängtat, säger Jane.
Julia Hultgren hade under många år en ledande roll inom kläder och konfektion i Visby även om starka konkurrenter fanns. Senare blev det inte bara lokala aktörer som Ekströms och Malmgrens som slogs om kunderna utan också kedjor som bland andra jätten Domus som etablerade sig ute på Öster 1962.
– När vi fick konkurrens av Kappahl och andra gällde det att vässa klorna och tänka till för att hänga med, säger Jane.
Många i personalen stannade länge. Den mest långvariga trotjänaren blev Olga Jakobsson som jobbade i 60 år.
– Hon anställdes 1928 när hon var 17 år, och jobbade kvar hela livet fram till slutet av 80-talet, säger Lars Bäckman, och fortsätter:
– En intressant detalj var att Julia hade gett tvillingsönerna Åke och Axel 49 procent vardera av aktierna, och Olga 2 procent. Så var bröderna oense i något fick Olga avgöra, så hon hade därmed viss auktoritet i företaget.
Affärerna rullade på och 1972 flyttade Jane och Lars Ek hem till Gotland. På ön fanns redan hennes bror Claes-Åke. Han och Jane övertog då vardera 50 procent av bolagets aktier. Jane blev högst operativ i själva butiken medan maken Lars axlade de finansiella sysslorna.
Jane hade då lämnat toppjobbet som modechef för den danska boutiquen Bee Cee på Strøget i Köpenhamn. Dessförinnan med flera år som inköpare på NK i bagaget, där hon varit nästan hela 60-talet.
I och med detta lämnade hon också livet på modemässor i både London och Paris bakom sig, till förmån för Gotland.
Där hade hon byggt upp erfarenheter av modevisningar, något fadern Åke hemma på Julia Hultgren också var tidig med.
– Det var min pappa som började med professionella mannekänger från Stockholm. Han höll stora modevisningar på Stadshotellet med Bilkåren, vars medlemmar var mannekänger. När jag kom hem fortsatte vi med visningarna, både i varuhuset och i bygdegårdar på Gotland, säger hon.
Portföljen breddades och Hultgrens imperium bestod snart av flera affärer.
– Det blev modernt igen att ha separata butiker.
Brodern Claes-Åke tog initiativ till att starta både JC och en Gul&Blå-butik med jeans i det som senare blev Telias lokal, som han drev fram till sin bortgång 1977.
Detta medan Jane öppnade Vero Moda på en egen adress och senare även The Bodyshop inne hos Julia.
– Det har alltid varit viktigt att hänga med i svängarna, ha fingret i luften och följa med i vad som går att sälja, säger Jane.
I dag har varuhus som det klassiska Julia Hultgren blivit alltmer sällsynta.
– Det finns några i Stockholm, som Ströms på Kungsgatan till exempel, men annars är det mesta ett minne blott.
2002 fick Jane och maken Lars Ek frågan om de ville sälja verksamheten till medarbetarna Pia och Jonas Dahlström, som båda jobbade i företaget.
– Vi kände att de hade kunskaperna, både från den kamerala sidan och butikssidan. De var redan inskolade, och skulle ju ta över vår fantastiska personal och driva företaget vidare som ett fortsatt familjeföretag. Det var det viktigaste för oss.
Fastigheten såldes senare till en entreprenör som gjort bostäder av de två översta våningarna, och butiken har därmed bantats ner i storlek. Fullt rimligt, tycker Jane.
– Det är ändå en bedrift att företaget finns kvar under samma namn, nu har det ju trots allt existerat i 120 år, om man ser tillbaka till 1800-talet. I dag är det en mindre butik, men detaljhandel är ett hårt jobb, och det är heder åt Pia och Jonas som har utvecklat butiken på sitt sätt efter den tid som är, avslutar hon.