Sommaren 2022 släppte företaget Storytourist sin första digitala stadsvandring genom Visby, en interaktiv guide vid namn ”Ondskan i Visby”.
LÄS MER: Helagotland testar stadsvandringen ”Ondskan i Visby”
Den digitala stadsvandringen utgår från en app utrustad med karta, spelmotor, GPS-funktion och en digital guide. En berättarröst guidar dig sedan genom turen. Under turen finns även olika spelmoment, som exempelvis pussel man behöver lösa.
Intresset var stort för den första stadsvandringen och nu finns en ny guidad tur genom Visby att ta del av. Den har fått namnet ”Slaget om Visby” och bygger på historien om den danska invasionen av Gotland år 1361.
Kajsa Gillsjö Collin, 34, bytte Nybro för Gotland för tio år sedan och bor nu i Fårösund. Det är hon som skrivit guidens manus.
– Det har varit jätteroligt och jag hoppas att jag får skriva fler i framtiden, säger hon.
Den röda tråden genom hela turen är att man följer katten Sigge, som har tappat bort sin husse bland de danska soldaterna.
– Jag frågade på Facebook vad mina vänner skulle vilja gå för guidning och den respons jag fick från en vän var att det viktiga var att en katt höll i turen. Jag presenterade idén för Storytourist och de tyckte den var bra, berättar Kajsa Gillsjö Collin.
För hennes del så är detta den första guidade turen som hon skrivit manus för. Hon har dock sedan tidigare skrivit boken ”Häxor, nunnor och pionjärer: En guide till Visbys kvinnohistoria”, och intresset för historia har alltid funnits.
– Jag är väldigt intresserad av historia i allmänhet och det är alltid spännande med nya historier. Det behöver inte alltid handla om historier från 1300-talet, det kan räcka med en historia från morfar om hans barndom, säger Kajsa Gillsjö Collin.
Den guidade turen börjar vid Artilleribacken och avslutas vid Gotlands museum och är cirka en och en halv timme lång. Under denna tid berättar katten Sigge om det som hände före, under och efter slaget vid ringmuren. Kajsa Gillsjö Collin menar att det inte varit helt lätt att få ihop manuset.
– En utmaning var att få manusets längd att funka till hur lång vandringen är. Man måste tänka på antalet ord, vad som ska berättas och i vilken ordning. Sen var det också en utmaning att göra en hemsk och blodig historia barnvänlig. Man vill samtidigt förmedla allvaret utan att göra det löjligt.