Innerstadsföreningen tar strid för Donnerska husets klocka

Klockan högst upp i Donnerska huset får inte låta, trots att slagverket är renoverat. Nu vill Visby innerstadsförening se åtgärder.

Slagverket på toppen av Donnerska huset har renoverats och polerats upp. Men har ännu inte fått ljuda, sedan renoveringen blev klar 2023.

Slagverket på toppen av Donnerska huset har renoverats och polerats upp. Men har ännu inte fått ljuda, sedan renoveringen blev klar 2023.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2024-04-25 12:05

Sommaren 2023 var renoveringen av Donnerska husets klocka färdig. Klockexperten och finmekanikern Robert Merk stod för renoveringen av urverk, visare och slagverk. Ett arbete som tog flera år att färdigställa.

Men slagverket får inte kopplas in. Detta på grund av ett 18 år gammalt miljö- och hälsoärende gällande klockan. Robert Merk testade ändå att få klockan att ljuda så sent som under mellandagarna 2023, men blev efter klagomål tvungen att koppla ur den igen. 

– Jag tycker att det ska gå så länge den fungerar. Det har den ju gjort i all tid innan, sa Robert Merk då.

undefined
Klockan och visarna har renoverats på Donnerska huset. Dessa tickar på, men slagverket har inte fått ljuda sedan 2006.

Nu har Visby innerstadsförening gett sig in i debatten om klockans ljudande, vars åsikt också delas av DBW:s innerstadsråd. Innerstadsföreningen har författat en skrivelse till såväl tjänstemän som politiker inom Region Gotland där man vill att en ny kartläggning kring klockans ljudande ska göras.

– Vi anser att klockor som finns i innerstaden, oavsett var i den offentliga miljön bör fungera. Den här klockan har dessutom ett slagverk som fungerar men har inte varit igång på väldigt länge, det tycker vi är tråkigt, säger Agneta Emmervall, ordförande i Visby innerstadsförening.

Föreningen har varit i kontakt med Region Gotlands fastighetsservice som hänvisar till ett beslut från 2006, där det bestämdes att tysta klockan vid Donners plats. Innerstadsföreningen tycker det är dags att ompröva beslutet, nu 18 år senare. 

– De här klagomålen som inkommit om klockan, det vet vi inte om det är en eller flera personer som står bakom. Det var för väldigt många år sedan. Därför vill vi att man sätter igång klockan igen, det kan ju vara så det inte är något problem för någon längre, säger hon.

undefined
Agneta Emmervall är ordförande i Visby innerstadsförening.

Skrivelsen skickades till Region Gotland den 11 april, men föreningen har ännu inte fått någon återkoppling.

Innerstadsföreningen konstaterar också i skrivelsen att domkyrkans klocka slår på varje hel- och halvtimme dygnet runt. Man ställer sig frågande till om Svenska kyrkan och Region Gotland anser sig ha olika skyldigheter gentemot Socialstyrelsen, vars råd ligger till grund för beslutet om klockan vi Donnerska huset.

Vidare skriver Innerstadsföreningen att "åtgärder bör vidtas för att klarlägga vilka möjligheter som finns för att återställa den ljudmiljö som innerstaden hade fram till 2006. Den miljön torde vara lika skyddsvärd som andra miljöer i Världsarvet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!