Sedan i torsdags förra veckan finns bakterien Clostridium perfringens i det kommunala vattnet i Visby, Västerhejde, Själsö, Brissund, Väskinde, Tofta, Västergarn och Eskelhem. Sedan dess rekommenderas de berörda att koka sitt dricksvatten.
Samhällskritiska verksamheter som Visby lasarett förses med nödvatten från regionen.
På förskolan Vitkålen i Visby klarar man sig än så länge utan hjälp från regionen.
– När larmet kom förra veckan började man fundera på hur vi skulle få det att fungera i vår verksamhet. Nu har vi kommit in i rutinerna lite mer, säger förskoleläraren Emma Hansson Holmgren som berättar att dagarna numera inleds med att koka en stor mängd vatten.
– När man kommer in på morgonen ser vi till att sätta i gång vattenkokaren direkt och sätter kastruller på spisen. Vi ställer in i kylen så att det finns kallt dricksvatten till barnen. De blir extra törstiga när de är ute och leker mycket, säger hon och tillägger också att många föräldrar skickar med vattenflaskor med sina barn.
Andrée Ekelund är kock på förskolan och förser de cirka sextio barnen med mat. Han hjälper även till med att koka dricksvatten till barnen. Han ser i nuläget inget behovet av en vattentank från regionen.
– Tack vare att Vitkålen är ganska litet är en vattentank inte aktuellt nu. Men vi har fått direktiv från regionen att om vi behöver hjälp så kan de eventuellt förse oss med en vattentank. Vi får hjälpas åt så gott vi kan sen får vi ta det därefter.
På Wisbygymnasiet är det närmare tusen elever som ska mättas dagligen och behovet av rent vatten till matlagning och dryck är stort. Skolans förstekock Jarmo Kiviharju-Skarstedt menar att köket har hanterat situationen bra.
– Vi har stora "kittlar" som rymmer 300 liter vatten som vi kokar i och som även har ett kylningsprogram. Sen kyler vi ner vattnet ytterligare i nedkylningsskåp. Vi kokar cirka 200 liter vatten om dagen och det räcker i en till två dagar, berättar han.
Det har förts diskussioner med regionen angående en vattentank, men något beslut har inte tagits.
– Det fungerar bra så som vi gör just nu. Vi får se hur det blir framöver, säger Jarmo Kiviharju-Skarstedt.
Det kokade dricksvattnet serveras i hinkar som eleverna får ta ur med skopor.
– Eleverna är så pass gamla att de vet hur situationen ser ut och finner sig i det, säger Jarmo Kiviharju-Skarstedt.