– Jag delar utredarens uppfattning, både avseende incidenten och hur den har gått till, och åtgärdsförslagen har jag ingen anledning att invända emot, säger kriminalvårdschefen Patrik Ahnell.
Han har haft en genomgång med personalen om rapporten och vad som ska göras för att det inte ska hända igen.
– Det finns ett utbildningsbehov avseende transport för utevistelse och det är saker som vi håller på att åtgärda. Personal som åker ut på transporter ska känna sig trygga och se till att klienten som transporteras fram och tillbaka inte kan rymma på det här sättet, säger Patrik Ahnell.
Nu tittar de bland annat på säkerhetsbedömningarna, förberedelserna samt vilka och hur många som ska ut på uppdragen.
– Det är olyckligt för medarbetarna som var inblandade i det och inte hade förutsättningar att göra ett bra jobb. Det är ett misslyckade från verksamheten, att vi inte kunde efterleva de regler och rutiner vi har.
Transportverksamheten på ön har inte samma resurser som på fastlandet.
– Häktet på Gotland är lite annorlunda gentemot de flesta andra häkten där man har Kriminalvårdens nationella transportenhet knuten till transporter och utevistelse. Vi har mer kompletta uppdrag och det kan vara svårt att vara vass i alla delar. Så det är viktigt att genomföra utbildningar så att vi har det som krävs, säger han.
Samtidigt påpekar Patrik Ahnell att rymningar sällan sker.
– Vi tappar inte klienter i parti och minut utan är duktiga på det här.