Tidigare i sommar, under vecka 23 och 24, ville många resa till Gotland. Den höga efterfrågan gjorde att många avgångar med Destination Gotland blev fullbokade på bildäck, vilket i sin tur skapade irritation och reaktioner från kunder.
– Vi var i brytpunkten mellan försäsongs- och högsäsongsturlistan, och det blev en högre efterfrågan än vi trodde. Detta har sedan skapat en upplevelse av att "fartygen alltid är fulla", men så är inte fallet, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland.
Enligt Marcus Risberg fanns det i slutet på juni bokningsbara bilplatser på 70 procent av alla avgångar i juli från fastlandet till Gotland, vilket är den mest populära sträckan i början av sommaren.
– När det under en kort period har varit ett väldigt högt tryck och det varit svårt att få plats, eller att vissa attraktiva avgångar blir fulla, så blir det lätt en sanning att det alltid ser ut så, trots att det inte är helt förankrat med verkligheten.
Kritiken om att det är svårt att få plats på färjorna och därmed svårt att kunna ta sig till och från ön är på inget sätt ny, men enligt Marcus Risberg inte heller helt enkel att lösa.
– Inför varje högsäsong eller storhelg är det samma utmaning. Komplexiteten i den här verksamheten är den mycket stora skillnaden mellan låg- och högsäsong. Att kunna skala upp trafiken för att tillmötesgå den efterfrågan som finns vid vissa tider på året är en utmaning. En annan är att många vill resa samtidigt, vid vissa veckodagar eller tidpunkter. Hur man än vrider och vänder på det är det svårt att skapa en struktur och ett trafiksystem där du kan tillmötesgå alla enskilda önskemål.
Under pandemin valde allt fler att ta med sig bil på resan för att i möjligaste mån undvika resor med kollektivtrafik. Den trenden har fortsatt även efteråt.
– Utöver det ökar även godstrafiken och det har skett en generell tillväxt i samhället. Den gotländska befolkningen ökar och fler turister besöker ön. Sammantaget skapar det ett högre tryck.
Destination Gotland gör just nu en förstudie om möjligheten att installera hängdäck på färjorna, för att fler personbilar ska få plats. Det är en av åtgärderna bolaget tar för att möta efterfrågan.
– Vi jobbar bland annat med att optimera processen i hamnar med lastning och lossning för att kunna ha så frekvent trafik som möjligt. Vi jobbar också tätt med exempelvis besöksnäringen för att förlänga turistsäsongen så att resandet inte koncentreras till några få veckor, säger Marcus Risberg.
Går det inte att sätta in fler färjor?
– Att investera i ett fartyg som bara är i trafik ett par veckor per år skulle resultera i ofantligt höga biljettpriser, om man inte kan hitta en annan sysselsättning för färjan övriga tider på året. Under vecka 23 och 24 la vi in extra turer, men alla ville åka från fastlandet till Gotland vilket innebar att vi körde nästan tomma färjor från Gotland. Drivmedelspriserna är väldigt höga för tillfället, så den extra kapaciteten kostar oerhört mycket.
Ibland sker det saker som gör att man snabbt behöver åka till fastlandet, hur går man tillväga då?
– Då åker man och ställer sig i vår stand by-kö. Under högsäsong har vi upp till 20 avgångar per dygn, så kommer man inte med på stand by går det ganska snart en ny avgång.
Har du förståelse för att det kan uppstå frustration om man inte kommer med den avgång man vill?
– Det måste man vara ödmjuk inför. Mobilitet och tillgänglighet är viktigt för människor oavsett om du bor på ön eller om du är besökare. Det måste man respektera. Samtidigt vill jag understryka att vi jobbar stenhårt med att skapa en så god tillgänglighet vi bara kan.
Finns det möjlighet till viss flexibilitet vad gäller dag eller tid brukar det ordna sig, menar Marcus Risberg.
– Torsdag, fredag, söndag och måndag är det störst efterfrågan. Övriga dagar finns det oftast ganska gott om platser. Jag förstår att det inte är jättebekvämt att komma fram mitt i natten eller åka jättetidig morgon, men oftast finns det möjligheter.
Som vd får Marcus Risberg ta emot många synpunkter, både ris och ros.
– Jag jobbade tidigare på Åland och där är trafiken också central för att kunna bo, leva och verka på ön. Med det som referensram ansåg jag mig vara förberedd, men det här är nog en dimension till. Men det är jättepositivt att det finns ett stort intresse och engagemang, bara ibland kan det bli lite för mycket av det goda.