Som Helagotland har rapporterat växer antalet näringsidkare längs Hangarvägen i norra Visby. Vägbanan belades med ny asfalt förra sommaren, men varken trottoar eller vägren gjordes då. Cyklister och gångtrafikanter tvingas istället ut i vägen och flera av näringsidkarna har slagit larm.
– När bilisterna svänger in på den här vägen från Broväg är de uppe i varv och har ofta hög hastighet, säger Moni Malmqvist som driver butiken Blommor och ting på Hangarvägen.
Hon berättar om aggressiv körning, och bilister som dagligen tutar i farliga situationer.
– Vid lunchtid är det kaos och folk ställer sig hur som helst, säger hon och berättar om bilister som parkerar längs den vältrafikerade Hangarvägen med 60 kilometer i timmen som tillåten hastighet.
Det är inte bara Hangarvägen som har märkt av ett ökat tryck. Marie Othberg handlar ett par stora säckar blomjord och korsar vägen med dem i famnen.
– Jag bor längs Lummelundsväg och att de bygger i Väskinde hela tiden gör att det blir mer trafikerat. Allt som byggs på Själsö och Brissund gör att trafiken har ökat otroligt, säger hon.
Moni Malmqvist berättar att hon blev vittne till en kollision mellan två bilar och enligt Marie Othberg har även Lummelundsväg innan avfarten till flyget varit olycksdrabbad.
– Vi som bor där kommer knappt ut från våra hus, eftersom det är så trafikerat. Jag vill ha ett plank ut mot vägen, säger hon och berättar att hon nekats bygglov, eftersom regionen inte bestämt hur cykelbana och rondell vid korsningen till flyget ska bli.
Björn Rabenius, chef för park- och trafikenheten på Region Gotland, förklarar hur trafiksituationen i korsningen Hangarvägen/Broväg har kunnat uppkomma.
– Det finns en gammal detaljplan som inte är helt genomförd. Den syftar till att göra en förbipassage, så att man kopplar ihop Lummelundsväg och Broväg i en annan sträckning, uträtad och mer säker.
Om det är politiska beslut eller andra avvägningar som stoppat den planen tänker Björn Rabenius, som tillträdde i våras, nu ta reda på.
– Vi tycker att det finns det som inte är optimalt med den lösning som är i dag, säger han och lovar att teknikförvaltningen ska påbörja ett mer systematiskt trafiksäkerhetsarbete under 2024, för att i dialog med allmänheten hitta säkrare lösningar:
– Vi borde titta på om det finns enkla åtgärder vi skulle kunna göra på den aktuella platsen för att förbättra situationen.