Stort intresse när Triton bjöd in allmänheten

Kustbevakningen kommer att rekrytera 150 nya medarbetare nationellt de kommande åren. Som en del i att locka ny personal bjöd man in allmänheten till myndighetens fartyg KBV Triton under Sjöfartens dag. "Viktigt att vi syns", säger stationschefen Joakim Jansson.

När Sjöfartens dag arrangerades på lördagen fick allmänheten möjlighet att komma ombord på Kustbevakningens fartyg KBV Triton.

När Sjöfartens dag arrangerades på lördagen fick allmänheten möjlighet att komma ombord på Kustbevakningens fartyg KBV Triton.

Foto: Emil Lundberg

Visby2023-01-14 16:45

För en dryg månad sedan rapporterade Helagotland.se om att Kustbevakningen satsar stort på att rekrytera runt 150 nya medarbetare de kommade åren. Hur många av dessa tjänster som kommer att placeras på Gotland är inte bestämt i nuläget, men klart är att myndigheten gärna ser sökande från ön.

 – Vi ser det som väldigt angeläget att även bosatta på Gotland får upp ögonen, sade Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen till Helagotland.se i mitten av december.

undefined
När Sjöfartens dag arrangerades på lördagen fick allmänheten möjlighet att komma ombord på Kustbevakningens fartyg KBV Triton.

Som en del i att locka gotlänningar till Kustbevakningen, samt även visa upp för allmänheten vad myndigheten gör, så bjöd man på Sjöfartens dag under lördagen in alla som var intresserade att komma ombord på KBV Triton. Hon har Slite som sin hemmahamn och är ett av Kustbevakningens stora kombinationfartyg. På plats fanns personal från myndigheten som visade runt på det över 80 meter långa fartyget samt berättade om vad har för arbetsuppgifter ombord på Triton. 

– Kustbevakningen är ju en beredskapsmyndighet som bland annat har ett miljöräddningsansvar, men som även är en samverkansmyndighet vilket innebär att vi hjälper andra myndigheter till sjöss. I det arbetet är Triton är väldigt viktig del, och hon är en nationell resurs som samverkar ihop med sina två systerfartyg, säger Joakim Jansson, som är stationschef på Kustbevakningen i Slite.

undefined
"Att vara en resurs för samhället och variationen i arbetet. Dessutom är det ett stort plus med kollegorna, som blir som en andra familj", säger Joakim Jansson, stationsbefäl för Kustbevakningen i Slite.

Ofta när det skrivits om Kustbevakningens tre fartyg som ingår i den så kallade 001-serien, där Triton är ett av dem, så handlar det om räddningsinsatser i Medelhavet. Men hur ser det vardagliga arbetet ut på Triton?

– Man vet aldrig hur dagen kommer att se ut när man jobbar på Triton, vilket är en del av charmen med att jobba på fartyget. Man gör kontroller, man deltar i övningar, man är hela tiden redo för att vara behjälplig i olika nödsituationer till sjöss och man arbetar även med mycket underhåll av fartyget, säger Joakim Jansson, som innan han blev stationschef och fick ett kontorsjobb även har tjänstgjort på Triton.

Vad är det bästa med att jobba på Triton?

– Att vara en resurs för samhället och variationen i arbetet. Dessutom är det ett stort plus med kollegorna, som blir som en andra familj eftersom man arbetar så tätt ihop när man är på fartyget.

undefined
Det var många gotlänningar som var nyfikna på att se hur det ser ut ombord på det över 80 meter långa fartyget.

Han får medhåll från Bengt Norrby, som arbetar som 1:e maskinist på Triton, och som under lördagen guidade runt mängder av nyfikna gotlänningar på fartyget.

– Triton är ett extremt bra hem under de perioder som man lever på fartyget. Här finns allt man kan behöva, och det stämmer absolut att kollegorna blir som en andra familj.

Hur var det att visa runt allmänheten på Triton i dag?

– Det känns inte minst väldigt viktigt att alla som vill får se vad det är vi gör och vad deras skattepengar går till. Sedan hoppas man ju även att någon av alla som varit här i dag så småningom blir en av våra kollegor, för vi behöver fler medarbetare. 

undefined
Bengt Norrby, 1:e maskinist på Triton, visar besökarna hur det ser ut i maskinrummet ombord på fartyget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!