När en gravsten ska avlägsnas från en kyrkogård som anlagts före 1940 måste Svenska kyrkan numera ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen. Reglerna för detta ändrades bara häromåret; tidigare har det varit upp till kyrkan att avgöra vilka stenar som ska stå kvar när gravrättsinnehavaren "återlämnat" gravrätten och därmed avsagt sig ansvar för skötseln.
Som vi rapporterat tidigare vill Visby domkyrkoförsamlings kyrkoförvaltning ta bort ungefär 40 gamla gravar i Visby. Ansökningarna, som skickades in i flera omgångar förra året, blev första gången som de nya reglerna testades i praktiken. Svaret från länsstyrelsen har därför inväntats med viss ängslighet.
– Tanken med detta är god, men eftersom detta är första gången för oss finns det en del oklarheter. Jag menar, vad händer om länsstyrelsen säger nej? För att ha en ”levande” kyrkogård behövs det lite luckor och på sikt blir det ju fullt om man inte tar bort gravstenar, sade Klara Holmqvist, kyrkogårdsingenjör vid Visby domkyrkoförsamling, till Helagotland i januari.
I dagarna kom beskedet: Länsstyrelsen säger nej. Inte till allt visserligen. Ungefär hälften av stenarna i kyrkans ansökan går bra att ta bort, men då rör det sig nästan uteslutande om liggande gravstenar på Norra kyrkogården, eftersom "det inte kommer att förändra eller förvanska helhetsintrycket i de gravkvarter där de nu finns".
De ändrade rutinerna hänger samman med att det blivit allt glesare mellan stenarna på vissa kyrkogårdar ute i landet, en utveckling som skett över tid och tros bero på att samhällets syn på gravskick förändrats.
Länsstyrelsens roll är alltså att se till att platsens kulturhistoriska värde inte minskar – och det riskerar att ske om domkyrkoförsamlingen avlägsnar alla stenar man sökt tillstånd för, skriver man i motiveringen av beslutet:
"Att ta bort gravvårdar från återlämnade gravplatser är en väsentlig ändring som förvanskar begravningsplatsens utseende och karaktär."
Församlingen har överklagat beslutet, men begärt mer tid för att inkomma med en motivering. I väntan på det avböjer man att kommentera ärendet i media.
Tidigare har man ställt sig frågande till hur skötseln av återlämnade gravar ska fungera i praktiken och hur det finansieras, då detta egentligen inte täcks av begravningsavgiften. Man har dessutom understrukit att problematiken med kyrkogårdar som glesats ut inte finns i Visby.