Bristen på tandläkare, ökade vårdkostnader och regler om dygnsvila har lett till hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Folktandvården kommer att stänga sin helgjour efter sommaren.
– Det beror på att det är så få patienter som har kommit varje gång och det innebär att vi har betalat en väldigt hög lön till de som jobbar då, säger tandvårdschefen Monica Palmö.
Genom att utöka öppettiderna på vardagarna och stänga på helgerna, räknar hon med att vårdtimmarna ska kunna användas mer effektivt.
– Eftersom det är så få som kommer i stolen på helgen. Säg till exempel att det är fyra patienter per pass som hör av sig, då är det i medeltal högst två av dem som kommer in och sätter sig i stolen, resten kan man ta på telefon. När vi nu har en så otrolig brist på resurser vill vi använda de timmarna till bättre nyttjande, säger Monica Palmö.
De allra mest akuta fallen ska under helgerna hänvisas till lasarettet. Till käkkirurgen som är i beredskap, jouren på öron-näsa-hals-avdelningen eller AT-läkarna på akutmottagningen. Sophie Kebede Löfström är ordförande för Gotlands yngre läkares förening, där flera AT-läkare är medlemmar.
– Jag lägger ingen värdering i själva beslutet att stänga ner helgjouren, det kanske är ett nödvändigt beslut. Men enligt de AT-läkare jag har talat med har de inte fått någon information om att de här tankarna har funnits och att beslutet fattades, säger hon.
De har uttryckt besvikelse, över att inte ha informerats om att de ska ta emot en ny patientgrupp, men även en osäkerhet.
– Man är orolig över att det blir en undanträngningseffekt på akuten, om det är så att det kommer patienter som behöver och förväntar sig tandvård. Men vi är inte utbildade till tandläkare och det kan ta tid från andra patienter på akuten, säger Sophie Kebede Löfström.
Tandvårdschefen delar inte deras oro.
– De ska inte göra någon tandvård alls där, utan de kan kanske skriva ut ett värkrecept om det behövs eller om det är någon akut svullnad som de kan göra något åt. Vi tror inte att det blir någon större belastning för sjukhuset och de har fått en kurs också av käkkirurg i tandtrauma, säger Monica Palmö.
Sophie Kebede Löfström säger att flera av AT-läkarna har fått en föreläsning vid introduktionen till akutmottagningen.
– Det känns lite kraftigt att kalla det för en kurs, säger hon.
När hon läser nämndens beslut att hänvisa akuta fall från Folktandvården till akutmottagningens AT-läkare väcker det fler frågor.
– Det står omhändertagande av tandtrauma eller akuta orofaciala besvär, men jag har inte kännedom om vad typ-patienterna på tandläkarmottagningarna brukar vara. Så det är svårt att för mig att bedöma vilka patienter som kan tänkas komma till akuten, säger hon.
Tandvårdschefen ger några exempel som svar.
– Det är det absolut akutaste. Har du en stor svullnad i munbotten till exempel eller har du värk så att du inte kan klara dig, då ska du söka, men har du en vass kant eller om en fyllning har ramlat bort då kan du vänta till måndag morgon, säger Monica Palmö.
Hon känner sig trygg med att beslutet inte kommer att påverka patientsäkerheten.
– Absolut, det gör jag. Dessutom är det här slöseri med våra tandvårdsresurser, om vi ska ha öppet på helgerna när det inte kommer några patienter. Jag kan inte tänka mig att det kommer någon anstormning till akuten på grund av det, eftersom vi inte har haft så många patienter tidigare.