Tandvårdschefen om krisen: ”Hyrpersonal inte aktuellt”

Debatten kring tandläkarbristen på Gotland har på senare tid fått nytt bränsle. Enligt chefen för Folktandvården på Gotland, Monica Palmö, är det viktigt att värna samarbetet med öns privata tandläkare.

Monica Palmö är sedan augusti i fjol vikarierande tandvårdschef på Folktandvården Gotland, en roll hon kommer att ha året ut. Parallellt har hon sin ordinarie tjänst som tandvårdschef i Blekinge.

Monica Palmö är sedan augusti i fjol vikarierande tandvårdschef på Folktandvården Gotland, en roll hon kommer att ha året ut. Parallellt har hon sin ordinarie tjänst som tandvårdschef i Blekinge.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2024-01-29 07:00

Den senaste tiden har flera gotlänningar vittnat om svårigheten att få en tid för tandvård, såväl hos Folktandvården på Gotland som hos de privata tandläkarna på ön. Situationen tycks rentav omöjlig – det är stopp överallt för nya patienter.

Monica Palmö, 69, är sedan augusti förra året vikarierande tandvårdschef för Folktandvården på Gotland. Likt sin föregångare, Göran Gynther, vill hon betona verksamhetens uppdrag och ansvar för befolkningen.

– Folktandvården har vårdansvar för barn- och ungdomstandvården, särskilda patientgrupper samt akuttandvården. Den vuxna befolkningen har ett fritt vårdval och många väljer de privata tandläkarna – som även tar en viss del av barnen. Så har det sett ut länge på Gotland, säger Monica Palmö som jobbat på Folktandvården i Visby och i Hemse, både som tandläkare och tandvårdschef, åren 2006-2014.

undefined
Monica Palmö har tidigare varit tandläkare samt tandvårdschef för Folktandvården på Gotland.

Akuttandvård innebär värk, svullnad, infektion, trauma och lossnade tandbryggor.

Men även de som upplever sig ha akuta besvär har svårt att få hjälp på Gotland, och kliniker i bland annat Nynäshamn har det senaste året fått en tillströmning av patienter från ön.

– Skillnaden mot förut är att privata kliniker har lagt ned eftersom många tandläkare gått i pension, i kombination med att de inte fått efterträdare på klinikerna. Detta innebär en tillströmning av patienter till Folktandvårdens kliniker, som vi i dagsläget har svårt att hantera med den resursbrist som råder, säger Monica Palmö.

undefined
Folktandvården Gotland har en lång väntetid för nya patienter.

Det finns också kritik mot kösystemet – som man anser är otydligt. Nya patienter som vill ställa sig i kö hos Folktandvården på Gotland får informationen att det kan handla om ”flera år” tills de kan få en tid för undersökning. 

Tydligare än så blir det dessvärre inte i nuläget, förklarar Monica Palmö:

– Vi vet så mycket som att det just nu är stopp, vi tar inte in fler i systemet. Men det står inte stilla, vi har en omsättning på patienter i och med att folk ramlar ur av olika anledning. Det handlar om personer som inte kommer när man blir kallad, att man avlider eller att man flyttar från ön.

Det senare får Folktandvården på Gotland inte reda på direkt när det sker, om inte den personen som flyttat hör av sig på egen hand.

Monica Palmö tillägger att man sedan en tid börjat sålla mer bland sina listade patienter.

– Vi har blivit hårdare och har en tidsgräns för hur länge man kan stå kvar, om man inte kommer när man blir kallad.

Tandvården på Gotland är självfinansierad, och vid färre tandläkare och annan personal riskerar man att inte täcka upp för sina kostnader. Trots det finns inga planer på inhyrd personal, likt den som finns på andra håll inom sjukvården på Gotland, enligt Monica Palmö:

– Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, som vi tillhör, går i år back med 200 miljoner kronor. I det läget kan vi inte bekosta hyrpersonal, intäkterna skulle inte täcka det. De som kan tänka sig att komma hit gör det för att tjäna extra pengar och de stannar en kort tid. Vi behöver tandvårdspersonal med fast anställning – alla kategorier.

undefined
Monica Palmö är sedan augusti i fjol vikarierande tandvårdschef på Folktandvården Gotland, en roll hon kommer att ha året ut. Parallellt har hon sin ordinarie tjänst som tandvårdschef i Blekinge.

Situationen på Gotland, med tusentals gotlänningar som står utan en tandläkarkontakt, måste dock lösas, understryker Monica Palmö:

– Vi ska ha en fungerande tandvård. Det innebär att ha en tandvård som täcker upp behovet som finns här. Det gäller för oss att vara ”på g” hela tiden och inte tappa sugen. Vi måste också synas och höras i tandvårds-Sverige och föra fram fördelarna med att arbeta på Gotland. Som alltid är det rekrytering som ligger i fokus.

Samarbeten med de privata tandläkarna är en annan central del, något som finns redan i dag på Gotland. Som att Folktandvården på Gotland tar in pensionerade tandläkare – som tidigare jobbat som i privat verksamhet – per timme i den offentliga tandvården.

– Det fungerar jättebra och vi hoppas att kunna få fler tandläkare, men även tandhygienister, som vill göra det framöver. Vi bör samarbeta mer med privattandvården för att ge den gotländska befolkningen tandvård. 

Parallellt med detta riktas stort fokus på den befintliga personalen.

– Vi har fortfarande för många patienter per vårdgivare. Det skapar stress och i viss mån skuldkänslor, när vi måste neka patienter tandvård. Arbetsmiljön, konkurrenskraftiga villkor för befintlig personal samt rekrytering är jätteviktig för att vi ska kunna behålla den fina tandvård som vi faktiskt har på Gotland, säger Monica Palmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!