Lämnade Gotland - Nu omsätter Robins bolag miljarder

2012 utsågs Robin Flodin till årets unga företagare på Gotland. Nu driver han spelbolag med 630 anställda – över hela världen.

Efter utbildningen vid Campus Gotland startade Robin Flodin företag i Visby. Nu har han flyttat till Stockholm och leder en koncern med 630 anställda över hela världen.

Efter utbildningen vid Campus Gotland startade Robin Flodin företag i Visby. Nu har han flyttat till Stockholm och leder en koncern med 630 anställda över hela världen.

Foto: EG7/Henrik Radhe/arkiv

Visby2021-01-07 12:00

Robin Flodin är en av många som efter utbildning vid Campus Gotland driver verksamhet på annat håll. Han började dock i Visby, där Zeal Game Studio etablerades med ett 30-tal medarbetare. En kort tid efter att han utsetts till årets unga företagare gick studion i konkurs i april 2013. Man var alltför beroende av en annan aktör i branschen, och när beställningarna uteblev gick det inte längre.

Nystarten i Stockholm går desto bättre. Nyligen köpte Robin Flodins bolag EG7 amerikanska Daybreak Game Company. Nu leder han en koncern med 630 anställda i flera länder. Under tredje kvartalet i fjol omsatte man 1,3 miljarder kronor och aktiekursen stiger.

– Vi gjorde viktiga erfarenheter i Visby som vi tagit med oss till Stockholm. Här är det lättare att göra affärer och växa, konstaterar han.

>> Läs mer: Gotländska spelstundeter sprids över världen

I senaste sammanställningen över den svenska spelbranschen ser man att av landets 440 spelföretag finns bara en handfull i Visby. Samtliga är mindre. Bara ett, Three Gates, är börsnoterat – och näst minst bland spelbolagen på börsen. 

Vid Campus Gotland utser spelutbildningen Årets alumn. Av de 13 senaste som fått utmärkelsen finns bara en kvar i Visby idag. Samtidigt kan man utläsa att Skövde, med motsvarande utbildningar som Visby, har ett 30-tal bolag.

– Det är lite av en gåta att Visby inte har fler företag. Men utbildningen i Skövde är mer inriktad på företagande, och man jobbar mycket nära en företagsinkubator, säger Per Strömbäck som är talesperson för Dataspelsbranschen och fortsätter:

– Som ny behöver man stöd från offentliga aktörer, och de måste ha tålamod. Utveckla spel innebär långa processer.

Jakob Berglund Rogert, som är studierektor för utbildningen i Visby, berättar att det i varje årskull finns några som vill stanna på ön och starta eget. Han efterlyser mer stöd från Region Gotland och påpekar ett annat stort problem:

– Det är brist på bostäder här. I Skövde är det tvärtom lätt att få en bostad.

Robin Flodin håller med:

– Det är lika dyrt att skaffa ett boende i Visby som i Stockholm.

Robin Flodin tycker att Campus Gotland borde ta ett större ansvar för att få fler företag på ön.

– Skolan pratar inte med oss. De måste bli bättre på att hålla kontakt med branschen. Ring oss.

Samtidigt berättar Robin att han är beredd att satsa på Visby.

– Vi har två anställda i Visby som sitter i ett mysigt kontor vid Österport. Där har vi plats för fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!