(Uppdaterad klockan 09.41 den 12/7.)
SKEENDET
Klockan 13.50 på onsdagen larmas polisen om ett misstänkt våldsbrott på Donners plats i centrala Visby. Med anledning av den pågående Almedalsveckan är det fullt av människor på platsen. Enligt vittnesuppgifter ska en person ha blivit knivhuggen, men det dröjer en tid innan det bekräftas av polisen.
När den misstänkte gärningsmannen försöker fly efter attacken stoppas han av 69-årige Lasse Reuterberg, som tacklar in honom i en vägg. I en intervju med Helagotland.se berättar Lasse Reuterberg att han först inte förstod allvaret i händelsen:
– Han fick sig en kyss och for rätt in i väggen. Då tappade han kniven och först då insåg jag att det här var någonting annat, säger han.
Polis på platsen griper därefter den misstänkte mannen. Han heter Theodor Engström, är 32 år gammal och hemmahörande i Kalmar kommun. Vid klockan 17.35 på onsdagen anhåller åklagaren och förundersökningsledaren Petra Götell honom på sannolika skäl misstänkt för mord, eftersom den kvinna som attackerades då har avlidit av sina skador.
Det är emellertid inte känt förrän klockan 20, då polisen – på en presskonferens på Wisby strand – officiellt går ut med att kvinnan har dött. Under eftermiddagen och kvällen har en kriminalteknisk undersökning då genomförts av mordplatsen.
Det framkommer senare att Theodor Engström ska ha planerat attacken mot kvinnan under en längre tid. Han ska ha haft koll på hennes schema under Almedalsveckan och även följt henne via sociala medier. Dagarna innan mordet ska han ha bott i ett tält i ett skogsparti norr om Visby, uppger hans försvarsadvokat Staffan Fredriksson för Expressen.
OFFRET
Redan på onsdagskvällen börjar allmänheten lägga blommor och ställa ut ljus på Donners plats. Under kvällen går också den mördade kvinnans arbetsgivare – Sveriges kommuner och regioner (SKR) – ut med hennes namn i media.
Hon hette Ing-Marie Wieselgren, var 64 år gammal och nationell samordnare för psykiatrifrågor på SKR samt arbetade som överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det var i rollen som psykiatrisamordnare som hon besökte Almedalsveckan.
– Det är med stor bestörtning som vi har tagit emot beskedet att SKR:s medarbetare Ing-Marie Wieselgren har avlidit efter att ha utsatts för våldsbrott under Almedalsveckan i Visby. Allas våra tankar är hos Ing-Maries familj och anhöriga i denna mycket svåra stund. Vi har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa, skriver SKR:s ställföreträdande ordförande Carola Gunnarsson i ett meddelande till Aftonbladet.
En som har haft mycket kontakt med Ing-Marie Wieselgren är gotlänningen Barbro Hejdenberg Ronsten, som är ordförande för Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH). På onsdagen höll hon i det seminarium som Ing-Marie Wieselgren var på väg till när hon attackerades. I en intervju med Helagotland.se berättar hon om sin vän:
– Ing-Marie var så rak, enkel och rättfram. Trots att hon var intellektuell var hon samtidigt en otroligt inkännande medmänniska. Det är ovanligt att det är så, säger Barbro Hejdenberg Ronsten.
MISSTÄNKTE TERRORISTEN
Theodor Engström är tidigare ostraffad. Han ska under 2010-talet ha haft samröre med den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Enligt en kartläggning av stiftelsen Expo ska han ha tecknat stödmedlemskap till organisationen och deltagit i ett antal av NMR:s demonstrationer. Han ska även ha skrivit artiklar som publicerats på NMR:s nättidning Nordfront.
Tre dagar före mordet delades tre länkar som refererade till den australiensiske massmördaren Martin Bryant från ett Twitter-konto kopplat till Theodor Engström. Enligt både åklagaren Petra Götell och advokaten Staffan Fredriksson ska han ha valt Ing-Marie Wieselgren som offer på grund av hennes arbete inom psykiatrin i Sverige.
– Han ville komma till Almedalen och ge uttryck för sin desperation och sin missnöjdhet med psykiatrin i allmänhet som enligt honom beror på makthavare, beslutsfattare på riksdags-, regerings- och myndighetsnivå och ner på lokala delar, säger Staffan Fredriksson till Expressen.
RÄTTSPROCESSEN
På fredagsförmiddagen den 8 juli sker en häktningsförhandling mot Theodor Engström, som alltså har suttit anhållen sedan onsdagseftermiddagen. Efter förhandlingen beslutar Gotlands tingsrätt att han ska häktas med fulla restriktioner. Det innebär att han i häktet inte tillåts följa nyhetsmedier, ha kontakt med andra häktade samt ta emot samtal eller besök.
Vid häktningsförhandlingen deltog Theodor Engström digitalt. Han kan beskrivas som mycket mager och med långt skägg och långt hår. Hans ansiktsuttryck var neutralt och under de få minuter media fick närvara sade mannen ingenting. På ena armen bar han något som såg ut som ett bandage. Det finns dock inga uppgifter om att han ska ha skadats vid gripandet.
I samband med häktningsförhandingen uppgav åklagaren Petra Götell att det redan hade genomförts mellan 60–70 förhör efter mordet. Hon tillade också att hon inte tror att utredningen kommer att dra ut på tiden.
– Det som händer nu är att vi ska hålla ytterligare förhör och skicka telefoner och datorer till analys så att de kan gås igenom. Det vi framför allt vill utreda nu är hur det här har planerats mer i detalj, sade hon till TT.
Måndagen den 11 juli meddelar Åklagarmyndigheten att brottsrubriceringen mot Theodor Engström ändras. Från att ha varit misstänkt för mord misstänks han nu för terroristbrott genom mord samt ”förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. I samband med den nya rubriceringen tar Säkerhetspolisen (Säpo) över utredningen av dådet.
– Det finns i nuläget ingen ytterligare misstänkt i ärendet, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till TT.
I en skriftlig kommentar uttalar sig statsminister Magdalena Andersson (S) om utvecklingen av ärendet:
– Nu tar Säpo över utredningen och myndigheterna arbetar för att utreda händelseförloppet och motivet för dådet. De har mitt och regeringens fulla stöd, skriver hon.
Åtal mot mannen ska väckas senast den 8 augusti.