Luqaz förbereder sig för Årets kock – på förskolan

Med en knapp månad kvar till finalen av Årets kock så kombinerar Luqaz Ottosson hårdträning inför tävlingen med att laga mat till barn på en förskola i Visby. ”Ibland är jag mer rädd för barnens feedback”, säger en av landets bästa kockar.

”Tidigare när jag tävlat i Årets kock har jag i stort sett fokuserat på det all vaken tid. Nu har jag några dagar varje vecka när jag gör något annat, vilket känns väldigt nyttigt”, säger Luqaz om att laga mat till barn några dagar i veckan.

”Tidigare när jag tävlat i Årets kock har jag i stort sett fokuserat på det all vaken tid. Nu har jag några dagar varje vecka när jag gör något annat, vilket känns väldigt nyttigt”, säger Luqaz om att laga mat till barn några dagar i veckan.

Foto: Emil Lundberg

Visby2023-09-20 19:30

Den 19 oktober avgörs finalen av Årets kock, vilket är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. Där kommer Luqaz Ottosson att vara en av åtta finalister, och efter att ha varit i tre finaler tidigare utan att få kliva upp på pallen så säger han att han i år går för segern.

– I år går jag 100 procent in för att vinna. Efter finalen vill jag verkligen känna att jag inte kunde gjort mer, att jag gav precis allt, säger Luqaz Ottosson. 

Med en knapp månad kvar till den stora finalen ligger han i hårdträning för att kunna prestera så bra som möjligt när det gäller som mest. Luqaz berättar att finalen är uppdelad i fem moment. Det innefattar fyra rätter som ska lagas, och utöver det blir man även bedömda i ”metod och handlag”. 

Två av rätterna som ska lagas vet finalisterna om sedan tidigare, en får de reda på under den här veckan och den sista så sent som kvällen innan tävlingsdagen.

Men hur tränar man egentligen inför en sådan här tävling, där man ännu inte vet exakt vad som förväntas av en?

– I och med att vi vet de första två momenten redan nu så kan man träna på dem. I de rätterna ska hummer vara huvudråvara, och det ska vara en varm respektive en kall rätt.

undefined
Kvaltävlingen i Årets kock avgjordes 13-14 juni i Stockholm, och efter en del regeldramatik så fick gotländske stjärnkocken Luqaz Ottosson en av de åtta finalplatserna.

Luqaz konstaterar att det inte är någon optimal råvara att träna på, i och med att den är så dyr.

– Men vi får några humrar av arrangören av tävlingen, och så får man jaga lite egna sponsorer. Men jag vill inte riktigt tänka på hur mycket egna pengar jag lagt på förberedelserna inför de finaler jag varit i, säger han med ett skratt.

I nuläget lägger han tre dagar i veckan på träning inför Årets kock. Det sker huvudsakligen i restaurangskolans lokaler på Wisbygymnasiet, men han åker även till fastlandet då och då för att slipa på formen där.

– Där kan jag träffa en del personer som är i tävlingssvängen och kockar som jag tävlat med tidigare. Så man kan säga att jag har två team som hjälper mig; ett här på Gotland och ett på fastlandet. 

I många sporter så scoutar ju utövarna sina motståndare. Görs det även när det gäller Årets kock?

– Nja, jag kan ju inte göra så mycket åt vad de kommer att prestera under finalen, men det är klart att jag är intresserad av vad de gör. Men jag känner många av dem sedan innan, och vet på så sätt vad de har för styrkor i sin matlagning.

undefined
”I år går jag 100 procent in för att vinna. Efter finalen vill jag verkligen känna att jag inte kunde gör mer, att jag gav precis allt”, säger Luqaz Ottosson inför sin fjärde Året kock-final.

Mycket av förberedelserna som Luqaz gör nu handlar om att ta fram de första rätterna och sätta recepten till dem. Han berättar att han även gör ”tidsträning” för att hålla koll på hur lång tid alla moment tar. 

– Utöver det är det väldigt mycket planering och logistik. Vi tar ju med oss alla råvaror och utrustning i princip, så är en hel del att planera. Man vill ju inte stå där på finaldagen utan en visp eller kastrull till exempel. 

undefined
”Tidigare när jag tävlat i Årets kock har jag i stort sett fokuserat på det all vaken tid. Nu har jag några dagar varje vecka när jag gör något annat, vilket känns väldigt nyttigt”, säger Luqaz om att laga mat till barn några dagar i veckan.

Det är dock inte bara träning som gäller. Dagen när vi träffar Luqaz står han och lagar en rostad blomkålssoppa utomhus tillsammans med barnen på Karlavagnens förskola i Visby. Här går hans 2-åriga dotter, och här har han hjälpt huvudkocken Örjan Andersson med matlagningen några dagar i veckan ända sedan i vintras.

– Det är skönt att komma hit två dagar i veckan. Tidigare när jag tävlat i Årets kock har jag i stort sett fokuserat på det all vaken tid. Nu har jag några dagar varje vecka när jag gör något annat, vilket känns väldigt nyttigt, säger Luqaz Ottosson, och fortsätter:

– Det är en rolig kontrast att komma hit och laga mat. Ena dagen står jag och lagar hummer, och i dag är det blomkålssoppa som gäller. Barnen är dessutom väldigt ärliga och raka med sin kritik, och ibland är jag nästan mer rädd för deras feedback än någon professionell jury.

undefined
Två dagar i veckan hjälper Luqaz Ottosson till med matlagningen på Karlavagnens förskola. Dagen då Helagotland kom på besök fick barnen hjälpa till att laga rostad blomkålssoppa utomhus.

Han berättar att han får inspiration genom matlagningen på förskolan, och att det är ett extrajobb som ger honom mycket glädje. 

– Jag älskar när de kommer och ställer frågor och jag får lära dem om mat. Det är verkligen givande. I början var dock varje dag här ett misslyckande. De struntade ju helt i om jag varit i Årets kock-finaler innan, de var vana med Örjans mat och tyckte inte min var lika god. Nu känns de dock som att de lärt känna mig och gillar vad jag lagar också, säger Luqaz med ett skratt.

Så avslutningsvis, vad skulle en seger i Årets kock betyda för dig?

– Det vore såklart väldigt roligt. Alla tidigare vinnare pratar om hur många nya dörrar som öppnas efter en seger, så det skulle givetvis vara spännande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!