Det är två mindre grusvägar inom vattenskyddsområdet strax norr om Visby som under vintern fick CKD, ett avfall från cementugnarna vid Heidelberg Materials i Slite, nerfräst i vägbanan av en lokal entreprenör.
Som Helagotland rapporterat gjordes arbetet i det ena fallet helt utan markägarnas tillstånd, och de polisanmälde intrånget. Markägarna till vägen vid Hästnäs oroade sig för att gifter från cementframställningen skulle läcka ut i deras grundvatten, och krävde att regionens miljöskyddsinspektörer skulle agera.
Regionen har haft en oberoende konsultfirma inkopplad, som analyserat de prover som tagits. Det visade sig att framför allt klorider, sulfat och bly läcker i sådana mängder att det passerar gränsvärden och de halter som kan anses vara acceptabla.
Miljö- och byggnämnden anser att det föreligger risk för olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken, och lägger ansvaret på entreprenadfirman. Men istället för att kräva bortforsling av miljögifterna kräver regionen att vägen vid Hästnäs beläggs med cement, dubbla mängden mot den CKD som lagts ut, för att hindra läckage till grundvattnet.
Cementeringen av vägen ska vara färdig senast den 30 oktober, enligt beslutet. Men markägarna vägrar att gå med på den lösningen.
– Vi accepterar inget annat är bortforsling av allt CKD-haltigt material, men vill ha fortsatt provtagning, säger Leif Pettersson och berättar att han är en av åtta markägare som överklagar miljö- och byggnämndens beslut.
Han är starkt kritisk till hur avfall från cementtillverkningen i Slite har kunnat hamna i den gotländska naturen, helt utan tillstånd eller myndigheternas godkännande.
– Syftet var bara att gömma avfallet för att tjäna pengar. Ingen har beställt det här jobbet.
Leif Petterssons oro växer sedan han i sommar har konstaterat att enbuskar närmast den belagda vägen dött.
– Det känns otrevligt tycker jag. Har vi tur är det bara klorider och salter som har tagit livet av buskarna. Är det bly är det mer otrevligt, säger han.
Markägarna oroar sig för läckage av gifter till grundvattnet och en kommande miljöskandal.
– Så här får man inte bete sig. Det är vår medborgerliga ansvar att se till att sånt här inte får fortgå, säger Leif Pettersson.
Det blir nu länsstyrelsen som får avgöra ärendet.
– Vi hoppas att de river upp beslutet och föreslår borttransportering. Det är det enda vettiga, säger han.
Ordförande för miljö- och byggnämnden, Andreas Unger (M), menar att nämnden har gått på vad regionens tjänstemän föreslagit.
– Jag har förstått det som, med den kunskap jag har, att just det här materialet inte är miljöfarligt – om det binds i betong. Det står markägarna fritt att överklaga och sätta sig emot beslutet till länsstyrelsen.