Inom ramen för projektet Unga kritiker, som arrangeras av Gotlands Museum och Region Gotland, publicerar vi ett antal recensioner från gotlänningar 18-25 år. Först ut och med rubriken "Det påminner om fenomenet med reality-serier", publicerades nyligen 19-åriga Nico Nordgrens recension "Maratondansen" – Länsteatern på Gotlands stora uppsättning i vår.
– Det är min första recension, jag har aldrig skrivit en tidigare. Det var lite svårt att få in mina egna åsikter och verkligen tycka till, vilket ju är vad en recension går ut på, berättar Nico Nordgren.
Inför uppdraget har Nico Nordgren och övriga deltagare fått gå en kurs i kulturkritik under hösten, ledd av Erik Lindman Mata och Hedvig Ljungar som båda är professionella kritiker och författare.
Moa Candil, projektledare och Region Gotlands litteraturutvecklare, berättar att idén till projektet delvis grundar sig i bristen av kulturkritik.
– Kulturbevakning överhuvudtaget är något som vi ser allt mindre av. Man drar ned den typen av journalistik i lokala medier hela landet, säger hon.
Mer specifikt kring kulturkritik och recensioner av olika evenemang så känner Moa Candil att det i dag finns ett tomrum, en känsla som delas av inte minst kulturskaparna själva.
– Om man exempelvis har en utställning vill man vara en del av ett samtal, en diskussion om vilka tankar som väcks kring det man skapar. Jag upplever att det finns en sorg bland kulturutövare på ön över att detta faller bort.
Utöver att fylla en del av det tomrummet, ser Moa Candil "Unga kritiker" som en möjlighet att uppmuntra unga att uttrycka sina tankar och känslor. I förlängningen hoppas hon att de ska uppmuntras till att ta en större roll i kulturlivet på Gotland.
– Många kulturaktörer vill föryngra sitt uttryck eller tilltal för att nå ut till fler. Då är det här ett utmärkt sätt att dels locka fler unga att ta del av kulturlivet men också att diskutera och reflektera över den konst som skapas.
Hon fortsätter:
– Kulturkritiken är mer än att säga att något är dåligt eller bra, utan det som lyfter den till en högre nivå är just reflektioner kring vad konsten väcker för inre tankar – om samhället eller livet i stort. Det tycker jag att Nicos recension är ett bra exempel på.
Region Gotlands kulturutvecklare har uppmärksammat bristen på kulturkritik på flera sätt – ett område där det finns flera olika aktiviteter som skulle kunna göras, menar Moa Candil:
– Det här är ett sätt men det finns många andra exempel på hur det kan se ut beroende på region. På vissa håll satsar man mycket på biblioteken och deras roll som en plats för kulturkritik.
Även om "Unga kritiker" är ett lokalt initiativ på Gotland har projektet uppmärksammats bortom öns gränser. Nyligen intervjuades 19-årigen av DN vars kulturredaktion plockat upp nyheten om det gotländska kulturinitiativet.
– Det var inte vad jag förväntade mig. Samtidigt är det kul eftersom jag tycker att det är ett betydelsefullt initiativ av regionen, och det är ju roligt att min recension blir läst av fler än jag tänkte mig, säger Nico Nordgren.
Och upplevelsen tycks ha gett blodad tand. Nico Nordgren har ytterligare publiceringar på gång, men också planen att fortsätta skrivandet – även efter projektets slut.
– Om jag känner att det är kul och att det går bra så vill jag i alla fall fortsätta. Men jag kommer att hålla mig inom den här genren och vid kulturvärlden på något sätt, säger hon.