Enligt Region Gotland ska genomfartsförbudet i Gutebacken, som infördes 15 juni och gällde fram till 15 augusti, ha fått god effekt. Trafiken i backen minskade med 35 procent under sommaren. Något P4 Gotland var först att rapportera om.
– Vi är glada att vi har sett en minskning av trafiken. Förra året under samma period hade vi över 300 000 passager på vägen, i år är det strax under 200 000, av dem är många besökande och boende i området och för trafiken på Kopparviksgatan. Vi hoppas på en större minskning nästa år, säger William Forslund, enhetschef på trafik och gata på Region Gotland, till radiokanalen.
Trots att det rått förbud i backen är det många som tagit den vägen ändå. Helagotland rapporterade i juni att förbudet inte efterlevts särskilt väl. Det var i samband med att en av Destination Gotlands färjor lade till i hamnen som två reportrar räknade till att det var 159 bilister på en halvtimma som bröt mot förbudet. Till P4 Gotland svarar William Forslund följande på frågan om att flera ska ha brutit mot förbudet:
– Vi kan tyvärr inte kontrollera trafiklagarna på det sättet utan det är ju polisen. Resvanor tar tid att förändra vilket vi har respekt för. Vi kommer fortsätta utvärdera och kolla på detta för att se hur vi gör kommande år, säger han.
När Helagotland söker Polismyndigheten på Gotland meddelar Mats Östman, gruppchef för stationsbefälen, att de inte genomfört några kontroller i backen och därför inte heller bötfällt någon. Anledningen ska vara att tiden inte räckt till.
– Det finns förbudsskyltar överallt och bara för att det sätts upp en ny skylt innebär det inte att vi är där och gör kontroller. Vi väljer att genomföra någon kontroll då och då, i det här fallet fanns det kanske anledning att göra det. Men det viktiga är egentligen inte att göra sådana åtgärder, utan det viktiga är att gå ut med information att det är ett förbud, säger Mats Östman.
Hur ser samarbetet ut med Region Gotland?
– Det finns ingen kanal där vi får veta allt på det viset. I vissa fall yttrar vi oss om regionen vill göra en förändring, men det innebär inte att vi behöver bevaka dessa bara för att något förändrats, säger Mats Östman.
Vi har varit i kontakt med enhetschef William Forslund på Region Gotland, som avböjer intervju.