Att säga att Johan Spendrum har ölbryggandet i blodet är ingen underdrift. Hans gammelfarfar Louis Spendrup var nämligen bryggmästare och den som 1923 förvärvade Grängesbergs bryggeri, det som sedermera kom att bli bolaget Spendrups.
Därefter följde både Louis son Jens Fredrik samt sonson Jens, som är Johans pappa, i anfaderns fotspår och blev bryggmästare samt vd för familjeföretaget.
Johan själv föddes 1970, och han berättar att det inte var bryggmästare som var hans förstaval som framtidsyrke under barndomsåren.
– Jag hade ett brinnande filmintresse som ung, och min stora dröm då var att bli filmregissör. I de tidiga tonåren väcktes också ett intresse för kemi och biologi, och det var det som så småningom ändå ledde mig in på tankarna att faktiskt bli bryggmästare, säger Johan Spendrup.
Han berättar bland annat om hur han som 14-15-åring försökte göra plommonvin, mest för att se hur den kemiska processen fungerade.
– Jag jäste det själv hemma i bostaden, och eftersom jag hade ganska begränsade kunskaper i fermentologi vid den tiden så blev det inte den bästa smaken på det där vinet kan jag säga.
Trots att plommonvinet alltså inte blev någon succé så beskriver Johan Spendrup hur något föddes där, och efter att han tagit studenten 1990 sökte och antogs han till en treårig bryggmästarutbildning i München.
– Efter det fick jag jobb på ett bryggeri i Norge, men det stora startskottet på min karriär kom egentligen då jag fick ett telefonsamtal under hösten 1994.
Johan Spendrup fick då höra att Spendrups hade för avsikt att bygga ett bryggeri på Gotland, och han fick frågan att vara projektledare för satsningen.
– Som 25-åring tänkte man att allt var möjligt, så jag tackade ja. Då trodde jag kanske att projektet kommit längre när jag kom in bilden, men när jag kom till Gotland visade det sig att det bara var att börja från början.
Hur var det att få ett sånt ansvar som 25-åring?
– I och med att jag var så ung så hade jag inte några referensramar för hur arbetet skulle läggas upp, men jag märkte samtidigt att det fanns ett stort engagemang hos alla inblandade. Allt gick också oerhört fort, och mellan september 1994 och juni 1995 fick vi allt klart. På midsommarafton det året gjorde vi vår första brygd.
Under åren som följde hade Johan Spendrup en rad olika arbetsuppgifter inom familjeföretaget, och 2006 valde han att vidareutbilda sig i företagsekonomi i England. När studierna var klara fick han frågan om han ville ta över som vd för Gotlands Bryggeri, som då skulle stå på egna ben och bli ett dotterbolag till Spendrups.
– Under året i England fick jag upp ögonen för en annan typ av struktur och vilken roll små bryggerier kan ha. Det var de kunskaperna jag tog med mig in i verksamheten när jag blev vd 2007.
Under det dryga decennium som Johan Spendrup var vd utvecklades och växte Gotlands Bryggeri kraftigt, och man lanserade även mängder av nya produkter som man lade mycket kraft på att marknadsföra på rätt sätt. Johan berättar bland annat om hur bolagets Bulldog-serie fick sitt namn.
– Det hade blivit väldigt populärt med olika typer av ale-sorter i Sverige, och när vi tog fram en sådan produkt så fick den sitt namn efter familjens engelska bulldog Krut som precis hade gått bort. Sleepy Bulldog blev en slags hyllning till honom, och det är också en bild på honom som syns på etiketten.
Det var också under Johans år som vd som det först började pratas om att bygga ett nytt bryggeri. Detta på grund av att Gotlands Bryggeri växt ur sina befintliga lokaler på S:t Hansgatan i Visby innerstad.
– Idén föddes av mig och den gamla säljchefen Janne Bertholdsson 2012, och vi hade ju bland annat långt gångna planer på ett nytt bryggeri i den gamla färjeterminalen. När det stod klart att det inte gick att bygga där var det en stor besvikelse, men nu i efterhand var det nog bra att det blev som det blev.
Johan hann aldrig vara med och ta något första spadtag för ett nytt bryggeri, för i slutet av 2017 kände han att det var dags att lämna posten som vd för Gotlands Bryggeri.
– Jag hade jobbat väldigt mycket under flera år, och i och med att jag pendlade så var jag borta från familjen runt 120-130 dagar om året. Jag var helt enkelt rädd för att missa barnens uppväxt, samtidigt som jag hade nått de målsättningar jag satt upp både för min och bolagets del. Därför valde jag att sluta och lämna Gotland.
Under de senaste åren har Johan Spendrup istället arbetat på ett investmentbolag som äger alla varumärken inom Spendrups-koncernen. Han berättar dock att han saknat själva bryggmästardelen och att vara mer "hands on" i skapandet av produkterna.
När Gotlands Bryggeris förre vd Carl-Johan Stålhammar strax innan sommaren meddelade att han skulle lämna sin tjänst så uppstod plötsligt en möjlighet för Johan Spendrup att återvända till det bolag han var med och byggde upp i mitten av 1990-talet.
– Gotlands Bryggeri och Gotland har en speciell plats i mitt hjärta, och varje gång jag kommer till ön känns det som att komma hem. Nu har också barnen blivit större och det gör att jag har tiden som krävs för det här jobbet. Beslutet att komma tillbaka känns helgjutet.
Och nu får du dessutom vara med och starta upp det nya bryggeri som du kämpade för när du var här sist?
– Det är klart att det finns en upprymdhet i att en tanke som föddes 2012 och som haft så många bakslag nu blir verklighet, Jag tror aldrig att jag varit med om ett projekt som det gått så mycket troll i.
Det nya bryggeriet Cypressen i Visby kommer att ha en kapacitet på två miljoner liter öl per år, vilket bland annat innebär att flera av bolagets produkter som producerats på fastlandet de senaste åren kan återvända till Gotland. Johan Spendrup säger att man räknar med att kunna ta det nya bryggeriet i drift i februari 2024.
– Det är väldigt många detaljer som ska komma på plats när det gäller teknik och att få till rätt smakprofil, så bara själva driftsättningen är ett halvårsprojekt.
Johan Spendrup berättar att de nuvarande lokalerna på S:t Hansgatan kommer att vara en viktig del av verksamheten även efter att det nya bryggeriet invigts.
– Vi kommer även fortsättningsvis att ha en del produktion av mindre nischade produkter här, och det är också här som vi kommer ha mycket av vår produktionsutveckling och besöksverksamhet, avslutar Gotlands Bryggeris nygamle vd.