De flesta gotlänningar har erfarenheter från akuten på Visby lasarett. Man hamnar ju lätt där, någon gång i livet, eller flera.
Därför är ombyggnationen av denna mottagning tämligen omskriven, men det har mest handlat om politiska beslut och skattepengar.
Den här gången får vi vårdperspektivet, genom akutsjuksköterskan Erika Liljegren, som representerar verksamheten i det omtalade byggprojektet.
– Jag kan beskriva hur jag agerar med en viss patient i en vårdsal och då inser vi att ritningen ska göras om, att viss utrustning skulle vara bättre att flytta på till exempel, förklarar hon.
Det finns siffror på att patientantalet, på just akutmottagningen, har fördubblats på bara ett par decennier. Vilket också är huvudskälet till att en uppgradering behövs.
Erika Liljegren har inte varit med riktigt så länge, men tio år har det i alla fall blivit.
– Söktrycket har ökat, absolut, så är det.
Vad är det för patienter som har tillkommit?
– Jag vet faktiskt inte riktigt, det känns mest som att det blivit mer, rent generellt. Det kan vara hyfsat lugnt så här års, men sedan kommer ju juni, juli och augusti, med väldigt högt tryck, svarar sjuksköterskan.
Bristen på ytor är ett stort problem. En del sådana har egentligen redan frigjorts, med hjälp av den röda ”havspaviljongen” som invigdes i somras.
Men de salar som blivit tillgängliga, i och med att andra verksamheter flyttat ut, är inte anpassade för akutvårdens behov. Det är detta arbete man nu har inlett.
”På köpet” får man helt nya möjligheter:
– I dag har vi inget rum på akuten där vi kan vårda luftburen smitta, utan att det blir risk för andra. Det får vi framöver och det blir ett stort lyft, säger Erika Liljegren.
Teknikförvaltningens projektledare Martin Jonsson, som också deltar i intervjun, lyfter fram en annan fördel med den nya akuten jämfört med den gamla:
– När man kommer in i dag är det allt annat än privat, det är bedrövligt att alla i väntrummet kan höra vad man lider av, säger han – och förklarar att framtidens reception kommer att ha ett ljudisolerat ”förrum” för att få bukt med problemet.
Dessutom uppdateras all teknik.
– Vi trimmar varenda rum, för att allt ska bli så bra som möjligt, säger projektledaren.
– Akutrummen används i bästa fall i bara 20 minuter per patient, men är ändå väldigt avancerade, tillägger sjuksköterskan.
Det stora är dock just det stora, alltså själva ytökningen.
– Vi har ett stort akutrum i dag, men när det här är klart kommer vi ha tre. Vi får till exempel fler övervakningsplatser, som vi kan ha koll på från expeditionen, samtidigt som de patienterna inte tar upp varsitt rum. Då får vi också ett bättre patientflöde, eftersom rummen inte tar slut lika fort.
Innebär det färre köer på akuten i framtiden?
– Nej, inte nödvändigtvis, det har med andra faktorer att göra. Vi vet att många stör sig just på väntetiden, men där handlar det nog om att vi måste informera bättre om hur en akutmottagning jobbar och fungerar, svarar Erika Liljegren.
Den som besöker akuten just nu kommer märka att en stor del är avstängd.
Så kommer det vara, under nästan ett och ett halvt år – men det gäller olika delar, beroende på när du är där, eftersom byggnationen görs i fyra olika etapper.
– Det är en utmaning i sig, eftersom verksamheten hela tiden är igång och pågående. Men vi som jobbar här ser fram emot förbättringarna som görs, avslutar akutsjuksköterskan.