Nya hål i strandpromenaden – behövs permanenta åtgärder

Kraftiga vågor fortsätter att underminera marken längs strandpromenaden i Visby. Behovet av en permanent lösning är identifierat, men ligger fortfarande en bit framåt i tiden.

Ett mindre område längs strandpromenaden i Visby är just nu avspärrat.

Ett mindre område längs strandpromenaden i Visby är just nu avspärrat.

Foto: Emil Lundberg

Visby2024-05-06 17:45

Stormskador på strandpromenaden söder om Kruttornet, i form av hål av varierande djup, är en återkommande företeelse.

undefined
Strandpromenaden efter stormskadorna 2022.

År 2022 var skadorna särskilt omfattande efter stormen Malik, då en längre sträcka fick spärras av. Om än i mycket mindre utsträckning så är problemet nu tillbaka och ett litet område är avspärrat. 

– Det har varit så ett tag, det ska åtgärdas men det har inte blivit gjort än. Vi har gjort bedömningen att den har varit statisk sen det inträffade och det är relativt lätt avhjälpt, säger Christian Strängborn, enhetschef på Region Gotlands parkavdelning.

Vågor som sköljer in underminerar marken.

– När det rasar ner sådär så är det vågor som har jobbat sig in underifrån och sköljt ur material, och sen blir det sättningar. Effekten blir inte nödvändigtvis omedelbar, utan rasen kan ske en tid efter. 

undefined
Christian Strängborn är enhetschef på Region Gotlands parkavdelning.

Hittills har det gjorts reaktiva reparationer, men man behöver komma tillrätta med problemet på ett mer bestående sätt.

– Det har lagats flera gånger bakåt i tiden.Vi inser att vi kommer behöva ta ett större grepp och måste göra en mer permanent lagning, men vi har ingen färdig plan för hur det ska gå till. Det är havet som jobbar, så det är stora och starka krafter.

undefined
Strandpromenaden i Visby, utanför Kruttornet.

Så hur långt gången är processen? Sedan tidigare har tekniska nämnden tagit upp 22 miljoner kronor i investeringsplanerna för 2024 och 2025 för åtgärder vid strandpromenaden och Norderstrand.

– Vad jag har förstått är det på gång att en förstudie ska beställas, men vi har inte fått uppdraget än, säger Magnus Isaksson vid regionens projektavdelning.

En "större" vågbrytare är en av åtgärderna som tidigare har varit uppe för diskussion.

– Det är lite svårt för mig att uttala mig om redan nu, men jag kan tänka mig att det inte kommer vara nödvändigt med någon större vågbrytare. Förslagsvis så ska man fylla upp med erosionsskydd, så som det ser ut närmare Kallisbryggan så att man skyddar själva muren. Och då blir det inte heller så högt fall om någon skulle trilla ut där. 

Magnus Isaksson fortsätter:

– Just nu är det, med undantag för de reparationsåtgärder som redan gjorts, en gammal travad mur med staplad sten och då kommer ju vatten in och tar med sig materialet ut. En klok permanent åtgärd med grov fyllning som inte åker med ut i havet, det är väl det som är att förespråka tror jag.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!