Den senaste tiden har ett 20-tal fåglar påträffats vid området och kvarteren från Kruttornet till gamla apoteket i södra innerstaden. Först trodde man att det var minkar som var förövarna. Men nu har man bytt spår. Kommunjägaren Linus Olsson, kollega till Peter Nygren som Gotlands Allehanda varit i kontakt med tidigare, har varit på plats vid Strand hotell där flera duvor påträffats utan huvuden.
– Det känns otroligt att det skulle kunna vara en mink som gjort det här. Eftersom många fåglar har hittats på tak så kan det inte vara något marklevande djur som är skyldigt till detta.
Vidare tyder det faktum att man inte hittat några huvuden från fåglarna på att det inte är en mink, menar Linus Olsson.
– Den tar livet av djuret så fort det går. Genom att avlägsna huvudet till exempel. Dessa hittar man oftast i närheten. Man har inte hittat något huvud från någon av de 20 fåglarna man hittat.
Istället tror Linus Olsson att det rör sig om en rovfågel. Efter diskussioner med kollegor har man kommit fram till att det då troligen skulle röra sig om en sparvhök eller kattuggla.
– Ingen har sett det här dödandet. Så förmodligen händer det på natten och då låter det som någon form av uggla.
Linus Olsson menar att det finns tecken i dödandet som pekar på en sparvhökshona.
– De är smarta och vet att i hjärnan hos småfåglarna finns mest protein, därför börjar de där. Blir sparvhökshonan sedan störd så lämnar den resten och letar efter nästa offer. De är duktiga jägare.
Och det finns mer.
– En fågel jag såg på taket där var hela skrået borta. Bröstet var borta och öppet. Det är typiskt rovfågeln.
Mink har varit en teori. Katter har varit en annan, men utifrån var man hittat fåglarna är det inte troligt, enligt kommunjägaren.
– Uppe på taket där jag såg en fågel. Dit skulle inte ens en katt kunna komma upp. Än mindre en mink.
Någon skyddsjakt får inte bedrivas på varken uggla eller sparvhök, istället får man vänta ut rovfågeln.
– Nej, det är inte mycket att göra. En gissning är att som med alla andra djur så jagar fågeln inför vintern och vill bli fet. Om fågeln bara är här nu eller inte vet jag ingenting om.
Linus Olsson vill gärna få in en duva i gott skick att inspektera.
– Kan man få tag i en som inte är i för dåligt skick så borde man kunna se om det är en annan fågel utifrån märken från klorna. Sen får vi se hur långt man ska gå i analysen.
Ornitologen Sivert Söderlund menar att det bor en kattuggla på Södra hällarna och sparvhök har funnits innanför murarna tidigare. Men han är inte lika övertygad om att det handlar om just dessa två rovdjur.
– Det låter lite mystiskt. Frågan är vad duvorna har dött av. Sparvhöken till exempel, tar ju inte så stora byten levande. En kattugglan jagar ju på natten och tar i regel möss och råttor, men det är klart, en dålig fågel kan den väl ta.
Vad har du för teori?
– Handlar det om ett 20-tal fåglar så låter det som en epidemi eller virus. De har fått sämre kondition och inte kan flyga. Sen vem som tar själva huvudet är svårt att säga. Kråkor och skator är ofta snabbt framme.
Sivert Söderlund är inne på samma spår som Linus Olsson, att duvorna måste undersökas närmare för att man ska kunna fastställa hur de dött. Om boende hittar fler fåglar utan huvuden i innerstaden är det viktigt att det anmälas till Statens veterinärmedicinska anstalt.