Klagomålen om bryggan har varit omfattande, bland annat i form av insändare, medborgarförslag och en interpellation i regionfullmäktige. Och inte mildrades kritiken när regionen under vintern tvingades stänga av bryggan då ishalka gjort den farlig.
– Jag har haft flera samtal om bryggan, det är många medborgare som tycker den är hal och att något måste göras, säger tekniska nämndens ordförande Mariette Nicander (M).
Viljan att åtgärda bryggan har funnits. Region Gotland inledde en upphandling våren 2023, men kunde i juni besviket konstaterat att inga anbud lämnats. Entreprenaden sågs som ett högriskprojekt, som måste utföras under en begränsad tid med stor risk för störningar i form av dåligt väder.
– Efter att vi inte fått in några anbud har vi haft en dialog med entreprenörer och försökt tillmötesgå deras synpunkter. Det har bland annat gällt anbudstiden och tid för projektering, säger Magnus Isaksson vid regionens projektavdelning.
Dialogen har gett önskad effekt.
– Jag kan bekräfta att vi har fått in anbud, men med hänsyn till sekretessen kring anbud kan jag inte säga hur många, om de uppfyller alla krav och om de håller sig inom budgeten, säger Magnus Isaksson.
Mariette Nicander är hoppfull:
– Det är väldigt glädjande att vi har fått in anbud. Behovet av att få en tillgänglighetsanpassad brygga som alla kan använda är stort.
Budgeten för åtgärderna var tidigare 4,4 miljoner kronor.
– Det är några år sedan vi fastställde den summan, men jag hoppas att anbuden inte är högre än att vi kan besluta om entreprenaden när arbetsutskottet sammanträder den 14 mars. Är det högre summor får vi skjuta på beslutet till nämndsammanträdet den 26 mars, säger Mariette Nicander.
Entreprenaden omfattar rivning av del av befintlig brygga och utbyte mot en ny. I arbetet ingår även en tillgänglighetsanpassning av bryggan och en del av marken i anslutning till bryggan. Magnus Isaksson hoppas att arbetena kan starta i slutet av augusti, under förutsättning att det finns ett godtagbart anbud.
Förutom Region Gotlands planer presenterade Visby sockenbastuförening nyligen en idéskiss för området vid Kallbadhuset. I det blir området där Kallis ligger idag en strandpark med öppna ytor. I anslutning till parken byggs ett nytt kallbadhus som enligt förslaget ska hållas öppet för allmänheten året om. I anslutning till strandparken byggs ett soldäck i trä.
– Det är klart att något behöver göras åt badbryggan. Det kan inte vänta. Man regionen borde kanske göra en enklare upprustning. Det är kanske dumt att lägga ner mycket pengar nu, om det visar sig att vårt förslag blir bättre, säger Sven Landahl i bastuföreningen.
Sven Landahl är dock medveten om att ett mer genomgripande förslag troligen inte genomförs förrän hyresavtalet för Kallis löpt ut, och det gäller till den 31 december 2026.