Gotlandshem föreslås få bygga bostadsrätter

Politikerna föreslås riva upp det gamla avtalet och teckna ett nytt som ger Gotlandshem rätt att bygga bostadsrätter på Gråbo ängar.

Gråbo ängar är ett projekt som kan ge upp emot 300 bostäder. Gotlandshem vill att en tredjedel av dem ska vara bostadsrätter, och nu föreslås politikerna godkänna ett nytt avtal.

Gråbo ängar är ett projekt som kan ge upp emot 300 bostäder. Gotlandshem vill att en tredjedel av dem ska vara bostadsrätter, och nu föreslås politikerna godkänna ett nytt avtal.

Foto: GA-arkiv/Region Gotland

Visby2023-08-14 11:28

För två år sedan föreslog Gotlandshem att bolaget skulle få generell rätt att i nya projekt bygga en tredjedel bostadsrätter. Förslaget vållade debatt. I juni beslutade regionfullmäktige att Region Gotland som ägare ska besluta i varje enskilt fall, och att det inför varje beslut ska göras en grundlig analys av förutsättningarna.

Nu är det första ärendet framme för beslut. 2019 tecknade Gotlandshem ett avtal med Region Gotland om att bygga hyresrätter på Gråbo ängar, ett projekt som omfattar cirka 300 bostäder. I slutet av förra året lämnade Gotlandshem in en ansökan om att en tredjedel av bostäderna skulle få fri upplåtelseform.

På onsdag tas Gotlandshems framställan upp i regionstyrelsens arbetsutskott. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att politikerna godtar bolagets önskemål och tecknar ett nytt avtal som möjliggör en tredjedel bostadsrätter på Gråbo ängar. Tjänstemännen bedömer att om Gotlandshem får bygga bostadsrätter skulle det ge Gotland fler bostäder, och att öka bostadsbyggandet är ett prioriterat mål för Region Gotland.

Förutom fler bostäder så stärks även Gotlandshems ekonomi om bolaget får bygga bostadsrätter. Gotlandshem behöver kapital till underhåll av sina övriga fastigheter, och kan enligt Gotlandshem ske på två sätt. Förutom att bygga bostadsrätter genom att sälja delar av fastighetsbeståndet.

Regionstyrelsen väntas fatta det slutgiltiga beslutet vid sammanträdet den 30 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!