"Vi vill plocka bort vinsnobberiet", går det att läsa på utbildningens hemsida. Men är det möjligt att tvätta bort snobbetiketten från vinflaskan? The Wine Hub håller i sommelierutbildningar och för första gången någonsin har en sommelierutbildning kommit till Gotland.
Vinbaren Volare på Strandgatan inne i Visby är egentligen stängd på måndagar under vinterhalvåret. Men den här dagen är det liv i det medeltida Clematishuset när Gotland får ett tiotal nya sommelierer och kompetensen sprider sig på ön.
– Det här är första gången någonsin i Gotlands historia. Kul för oss att de kommer hit. Det blir en boost för ön, säger Natalie Nilsson, sommelier och föreläsare på utbildningen.
Trots att Natalie själv äger vinbaren Volare som huserar utbildningen räds hon inte den kommande konkurrensen på ön. Tvärtom.
– Kunskap är bra att dela med sig av. Jag är ju asgammal och har levt ett helt liv. Det är bara roligt med mer kompetens, säger hon.
Förhoppningsvis kan deltagarna redan nu börja sprida kompetensen på ön. Nu har de gjort examinationsprovet som består av både teori och praktik. De ska kunna färger, dofter och tanniner. Är vinet torrt? Vilken druva är det? Årgången är viktig men jordmånen skippar de.
Det kan låta snobbigt. Men i själva verket vill kursansvarige Hans Wejnefalk Larsson tvätta bort snobberistämpeln.
– Jag avskyr snobberiet. Vinbranschen är inte som den en gång var. Jag är själv inte snobbig, jag tror på inkludering. De som är snobbar, de kan minst, säger han.
Hans Wejnefalk Larsson säger att vinbranschen inte är som den en gång var. Vinerna behöver inte intas i mörka källare. Och de behöver inte vara från Frankrike. Faktum är att det inte ens behöver vara vin. Öl och alkoholfritt ryms på "vinlistan".
– Vi har en modern synvinkel med mycket naturvin och svenskt. Vi har besökt gotländska vingårdar och det ska bli spännande att se hur det kommer att gå för dem. Det är inte bara centrerat runt frankrike, säger Hans Wejnefalk Larsson.
Men trots att det som till ytan kan skrämma kan det som är komplext faktiskt utövas med enkla medel. Något de vill lära ut till deltagarna.
Märta Lindahl är en av de som går utbildningen. Hon jobbar även på Volare och tycker att det är bra för Gotland att stärka dryckeskompetensen. Gotland ska inte bara vara en smakdestination, säger hon. Själv har hon fått ta del av de fördomar som omgärdar sommelieryrket.
– Det första folk sa när jag började utbildningen var: "Jag hatar sommelierer, ni tror att ni är bättre än andra", säger hon.
Kurskamraten Liv Marend som driver restaurangen på Stora Karlsö har arbetat länge med att köpa in lokala produkter för att stärka just dryckeskompetensen. Hon tar bara in hantverksviner och "bärs" från öarna.
– Nu kan jag förklara varför jag väljer bort vissa viner. Vi behöver ha en lustfylld, nyfiken inställning. Jag kommer inte gråta när snobberiet är borta, säger Liv Marend.
Det finns för få vuxenutbildningar på Gotland, tycker Liv Marend. Och säger att den nya sommelierutbildningen kommer att berika livet på Gotland och öarna runt om.
Jag måste fråga: hur ser etiketten ut för oss gäster som provsmaker viner?
– Är vinet gott? Är det en spännande smak? Kör! Det är det enda man behöver tänka på, säger de båda deltagarna.
Lättsamt ska det vara. Kursledarna är förmodligen nöjda med elevernas svar på kuggfrågan.