Avdelningar på Visby lasarett slås ihop

Det står nu klart att två avdelningar på Visby lasarett slås ihop för att klara personalbristen i sommar. Det väcker oro bland både personal och ledning.

Sjukhusledningen har beslutat att slå samman två vårdavdelningar på Visby lasarett, vilket ger ett minskat antal vårdplatser under perioden.

Sjukhusledningen har beslutat att slå samman två vårdavdelningar på Visby lasarett, vilket ger ett minskat antal vårdplatser under perioden.

Foto: Hanna Mi Jakobsson

Visby2024-06-03 17:30

Visby lasarett går mot en tuff sommar. För ett par veckor sedan fanns runt 200 vakanta pass under semesterperioden och enligt sjukhuschefen Anna-Clara Collén lär de inte ha blivit färre sedan dess.

– Det känns fortfarande oroligt, vi har många vakanta pass som behöver bemanning. Det är värst i slutet av sommaren, men egentligen har vi behov från midsommar och framåt, säger Anna-Clara Collén.

undefined
Anna-Clara Collén, sjukhuschef Visby lasarett, berättar att personalsituationen är som tuffast i slutet av sommaren.

Personalsituationen har nu fått konsekvenser. Sjukhusledningen har beslutat att göra verklighet av planen att slå samman ortoped- och kirurgavdelningarna.

Det är något som väckt oro bland personalen. Bland annat finns kritik mot att det blir färre vårdplatser på de två avdelningarna. På kirurgen innebär det att vårdplatserna går från 18 till 12.

Neddragningen av vårdplatser innebär att sjukhuset ställer in icke akuta operationer från och med nästa vecka, vilket är två veckor tidigare än en vanlig sommar.

Men patientsäkerheten är inte hotad, enligt Anna-Clara Collén.

– Det är klart att jag också är oroad över uppskjutna operationer. Det känns inte alls bra, men vi har inte personal till att behålla alla vårdplatser öppna.

Att lasarettet börjar skjuta upp operationer tidigare än vanligt kommer att leda till en längre operationskö i höst. 

– Exakt hur vi hanterar det beror på hur situationen ser ut i höst. Vi vet inte till exempel hur vårdplatsneddragningen kommer att påverka. 

Det är en perfekt storm av olika faktorer som gjort personalsituationen extra svår att lösa i år. Det regiongemensamma avtalet om hyrpersonal verkar ha fått önskad effekt och dragit ner på andelen hyrpersonal, något som dock gjort det svårare att klara sommarbemanningen. Samtidigt har vårdkonflikten även inneburit ett nyanställningsstopp, vilket hindrat regionerna att ta in vanliga vikarier.

Men från och med den 4 juni hävs nyanställningsstoppet. Anna-Clara Collén ser det som en liten ljusning.

– Det är mycket välkommet verkligen, vi hoppas kunna anställa folk som kanske haft timanställning hos oss tidigare. Om det finns gotlänningar som är sjuksköterskor och som vill jobba så är de hemskt välkomna.

Så ni sätter lite hopp till att utbildade sjuksköterskor och som inte arbetar som det ska komma in och jobba?

– Jag hoppas det. Eller de som kommer hit som sommargotlänningar och känner att de vill hoppa in.

undefined
Trots det tuffa läget inom vården är patientsäkerheten inte hotad, enligt sjukhuschefen.

Klockan 11.00 på tisdagen går 2 000 av Vårdförbundets medlemmar ut i strejk. Gotland ingår inte i strejken, det gör däremot de stora sjukhusen i Stockholm där gotlänningar bland annat brukar få akuta hjärtoperationer.

Enligt Anna-Clara Collén kommer strejken troligtvis inte att påverka de gotländska patienterna.

– Vi har ständig kontakt med Stockholm och det vi har fått till oss är att de kommer att hålla igång de akuta flödena.

Det som däremot påverkar Region Gotland är den övertids- och mertidsblockad som trädde i kraft den 25 april. Enligt sjukhuschefen har blockaden inte märkts särskilt mycket för patienterna. Men några operationer har behövt flyttas under perioden, vilket delvis kan bero på blockaden.

Vad händer om ni inte lyckas bemanna upp mer i sommar?

– Då behöver vi titta på andra lösningar, se om vi kan göra ytterligare samarbeten mellan vårdavdelningar eller kanske sjukhus på fastlandet, säger Anna-Clara Collén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!