Efter anställdas, boendes och anhörigas beskrivning av situationen på Attendo Terra Nova tidigare i veckan har berättelserna fortsatt att strömma in till redaktionen. Det alla vill ha svar på är varför det aldrig sker en förbättring trots påstötningar och vem som egentligen är ansvarig?
Man upplever att vårdföretaget tillfälligt, för syns skull, tar tag i brister som uppmärksammas. Lizette Frediansdotter Björkegren som var en av de som talade ut i GT, ringer och berättar att hon tackade ja till ett vårdsamtal en gång i veckan för ett år sedan. Ett samtal som skulle upplysa henne om hur föräldrarna hade det på boendet.
I ett helt år väntade Lizette på samtalen – som aldrig kom. När GT började ställa frågor om situationen kom det första vårdsamtalet.
Maria Eriksdotter ringer och vill berätta att hon vid besök den senaste tiden endast sett en personal på avdelningen där hennes mamma bor. När regionen var på besök förra veckan var det tre personal på plats.
– Det verkade som Attendo beordrat in personal, säger hon.
Hon fortsätter och berättar om sin mamma som är 93 år. Mamman fick inte någon ny omvårdnadsplan efter ett lårbensbrott på boendet i somras. Mamman blev kvar i sängen trots sjukgymnastens lapp på väggen om att mamman måste upp och träna. Maria berättar om hur skitig mammas lägenhet är och att hon har hittat medicin på golvet, men fått svaret att: ”det var ju bara en alvedon”.
Hon berättar att hon förra veckan blev uppringd och fick veta att mamman fått covid. Hon undrade om boendet infört besöksförbud, men det kunde uppringaren inte svara på. När Maria har försökt nå boendet igen har hon bara mötts av en telefonsvarare. Ingen har ringt tillbaka på hela den här veckan, trots att Maria lämnat flera meddelanden om att hon vill bli uppringd.
– Hur mår mamma? Får vi komma dit? Vi får inget svar. Mitt hjärta är hos de boende, i synnerhet hos min mamma, men jag lider verkligen med personalen. För det här är ju inte deras fel, säger hon.
Hela Marias mammas pension, 12 000 kronor i månaden, går till Attendo, boendet som ”utgår från de boendes egna önskemål och behov” som det står på Attendo Terra Novas hemsida.
Att Covid-19 just nu sprider sig på äldreboendet får GT veta från flera håll.
En i personalen berättar hur han inledningsvis försökte förhindra att covidsmittan spreds på avdelningen där han jobbade. En dement man som gärna vandrar runt på avdelningen konstaterades positiv i slutet av juli. Den anställde jobbade ensam på avdelningen på natten och försökte på alla sätt förhindra smittspridning. Först genom att leda tillbaka den sjuke till dennes lägenhet. Men den sjuke gick åter ut och vandrade. Stressad och upptagen med andra boende bestämde sig den anställde till slut för att sätta en stol mot dörren.
Enligt Folkhälsomyndigheten ska det ännu i dag säkerställas att vård- och omsorgstagare med misstänkt eller bekräftad covid-19 inte vistas med andra.
Men att låsa in äldre och demenssjuka är inte tillåtet. Frågan debatterades dock flitigt under hela pandemin eftersom stressad och underbemannad personal på äldreboenden runt om i landet helt enkelt inte såg någon annan utväg, utan låste in äldre.
Sveriges kommuner och regioner, SKR, reagerade och lämnade tidigt in ett förslag till regeringen om att personal skulle få rätt att låsa rum till covidsmittade på äldreboende för att förhindra smittspridning. Svaret blev nej.
Den anställde fick dagen efter sitt desperata tilltag veta att det han hade gjort var fel och hans timmar på schemat plockades bort. Förtvivlad gick han till polisen och anmälde Attendo.
– Vad skulle jag göra? Jag ville bara skydda de andra på avdelningen. De gamla är som mina föräldrar, jag försökte bara hitta ett sätt, säger han.
I dag har smittan spridits på boendet.
Flera anställda berättar också om att de måste bevaka sina löneutbetalningar som nästan aldrig stämmer. De får svaret att det ska fixas, men det dröjer och flera väntar ännu på lön för sina faktiska arbetstimmar, uppger man.
Så vem bär ansvaret? Region Gotland säger att avvikelserapporterna som man begärt ut från vårdföretaget som ett stickprov i år är färre jämfört med 2021. Samtidigt har man fått oroande signaler.
GT har begärt ut avvikelserapporterna från regionen och berättar om innehållet i morgondagens tidning. GT kommer också att söka ansvariga politiker.