Polisen på Gotland utökar – utreder brott i Stockholm

2022 startade polisen en bedrägerigrupp på Gotland, med elva anställda. Nu utökar man bedrägerisektionen med ytterligare en grupp på Gotland – och har rekryterat 19 personer som börjar under hösten.

Maja Risp och Mia Sorby-Haddad är gruppchefer för de två bedrägerigrupperna på Gotland. Den förstnämnda är gruppchef för den som ska starta under hösten, en utökning med 19 anställda i Visby.

Maja Risp och Mia Sorby-Haddad är gruppchefer för de två bedrägerigrupperna på Gotland. Den förstnämnda är gruppchef för den som ska starta under hösten, en utökning med 19 anställda i Visby.

Foto: Hanna Davidsson

Visby2023-09-03 06:58

Det första halvåret av 2023 anmäldes 111 090 bedrägeribrott i Sverige, en ökning med 26 procent jämfört med samma period i fjol. För Gotlands del har man även här sett en påtaglig ökning.

– Vi har redan fått in mer ärenden 2023, jämfört med hela 2021. Vi hade 217 anmälda bedrägeribrott 2021, året efter ökade det till 457 och hittills för 2023 är det uppe i 348 anmälda brott. Om man jämför med det här året så var det 271 anmälda brott fram till juni, vilket ligger långt över samma period 2021 och 2022, säger Mia Sorby Haddad, gruppchef för den första bedrägerigruppen.

Mia Sorby Haddad har arbetat inom Stockholmspolisen sedan 2012, varav åtta år inom jourverksamheten. I maj förra året tillträdde hon som chef för den då nystartade bedrägerigruppen på Gotland, som tillhör Polisregion Stockholm. I november var de totalt 11 personer i gruppen. 

undefined
“Jag tycker att det är fantastiskt att polismyndigheten som stor arbetsgivare växer här på ön. Tidigare har det inte tillkommit så många arbetstillfällen, men nu har vi skapat 30 till 40 tjänster”, säger Mia Sorby-Haddad.

Nyligen kom beskedet att man kommer att utöka bedrägerisektionen på Gotland med ytterligare en grupp och utöka med 19 anställda under hösten. Gruppchef för den nystartade gruppen blir den tidigare regionanställda Maja Risp. Hon kommer från att ha arbetat som enhetschef på akutvårdsavdelning på Visby lasarett.

– Jag har lång erfarenhet av ledarskapsfrågor och utredningsarbete, varav åtta år inom statlig myndighet. Jag är inte polis, men Mia är det och vi kommer att komplettera varandra bra, säger Maja Risp.

Hon tillträdde tjänsten som gruppchef redan i juni och med det bildades den nya gruppen, som då bestod av enbart henne. Nu har några medarbetare hunnit börja, men det är först i september och oktober som de flesta kommer att ansluta och därefter genomgå upplärning.

– Jag har funderat på polismyndigheten i flera års tid, så kom den här tjänsten ut och det kändes som ett spännande uppdrag. Det är väldigt expansivt, vi bygger upp medan vi kör. Det är kul att vara en del av det, men också en utmaning när man inte arbetat inom myndigheten tidigare.

undefined
Maja Risp tillträdde som gruppchef i juni till den nystartade bedrägerigruppen.

Från oktober är planen att de kommer att vara 21 utredare, två gruppchefer och två förundersökningsledare. Men även tre beredningsadministratörer som i början kommer att ingå i Mias grupp. 

Längre fram är tanken att de ska bilda en tredje grupp med egen gruppchef och fler anställda. De kommer att hantera alla första åtgärder vid inkommande ärenden, som att inhämta kontoutdrag och att hålla förhör för att sedan ge vidare ärendet till någon av de två utredningsgrupperna.

– Våra grupper kommer bestå av en härlig blandning av folk. Det är sju stycken som sedan tidigare arbetar inom myndigheten, både poliser och civilanställda. Det har även varit en del återanställningar och en del som kommer helt utifrån som arbetat med andra intressanta saker och som har en spännande bakgrund, berättar Mia.

undefined
Maja Risp och Mia Sorby-Haddad är gruppchefer för de två bedrägerigrupperna på Gotland. Den förstnämnda är gruppchef för den som ska starta under hösten, en utökning med 19 anställda i Visby.

Eftersom de två grupperna ingår inom hela bedrägerisektionen och den regionala utredningssektionen som tillhör polisregion Stockholm, kommer man även att utreda bedrägeribrott där. Att man valt att expandera med två grupper just på Gotland, beror på flera anledningar.

– Det har varit så att vi behöver fler utredare då behovet varit stort. Att man valt att placera gruppen på Gotland beror mycket på att det ska finnas en lokal närvaro, vilket är ett av Polismyndighetens övergripande mål, säger Maja Risp.

– Min gissning är att man ser en annan stabilitet här på Gotland, med 21 utredare här får vi en bra grund att stå på. Vi kommer i första hand att hantera alla ärenden med anknytning till Gotland, men så många ärenden har vi inte på ön att vi behöver ha 21 utredare. Därför utreder vi även bedrägeribrott i Stockholm, där inflödet är mycket högre. Skillnaden är att vi sitter här, men vi kommer fortfarande ha hand om samma pott med ärenden som övriga grupper som sitter uppe i Stockholm, fyller Mia Sorby Haddad i.

Efter ett års arbete för den första gruppen, har ni sett några resultat?

– Det är för tidigt att säga. Både jag och de andra har varit nya inom bedrägeribrottslighet och det tar tid att sätta sig in i att bli en duktig och effektiv utredare inom området. Det vi däremot kan se är att polisområde Gotland fått en lättnad när vi har tagit över de flesta bedrägeriärenden här. Dessutom har vår sektion i sin helhet fått ärendena att sjunka trots det ökade inflödet, säger Mia Sorby Haddad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!