Profilens bästa tips: ”Där går jag ofta om kvällarna“

Vid årsskiftet gick radiorösten Joakim Åstrand i pension efter 47 år på den lokala P4-kanalen. I den här intervjun berättar han om sitt Gotland.

Joakim Åstrand bor och lever sitt liv i Visby innerstad, bästa platsen på jorden, helt enkelt.

Joakim Åstrand bor och lever sitt liv i Visby innerstad, bästa platsen på jorden, helt enkelt.

Foto: Magnus Ihreskog

Visby2024-06-21 07:30

Mitt Gotland

”Mitt Gotland” heter den här intervjuserien kommer att publiceras en gång i veckan en tid framöver. Först ut är Joakim Åstrand, välkänd och omtyckt radioröst i P4-kanalen.

”Nu kan jag äntligen säga vad jag tycker” som han sade i en intervju i samband med avtackningen.

…och då låter vi honom förstås göra det.

undefined
Joakim Åstrand har genomfört drygt 6 000 sändningar i P4 Gotland.

Vilken är vackraste platsen på Gotland?

– Visby innerstad i maj eller tidig juni, halv sju på morgonen innan staden riktigt vaknat. Att gå där och känna dofterna och höra fåglarna…det är magiskt. 

Bästa promenadstråket?

– Låter kanske konstigt, men att gå längs Mellangatan och verkligen se på de höga husen. Där går jag ofta om kvällarna. Ibland går jag gränderna på tvären, från Klinten ner mot havet och tillbaka. Att inte alltid gå samma väg kan ge så många nya upplevelser.

Något kafé eller restaurang du gillar?

– Farsan drev S:t Hans konditori mellan 1943 och 1969 och när jag var liten bodde vi i huset. Även om det är något annat i dag slår hjärtat för den platsen.

undefined
Joakim Åstrands pappa drev S:t Hans konditori 1943-1969, vilket också var en stor del av Joakims uppväxt. Än slår hans hjärta för den platsen.

Någon nöjes- eller kulturupplevelse som gjort intryck?

– När barnen var små var vi på en spännande spökvandring i Petesgården i Hablingbo, den minns jag tydligt. Jag gillar att göra sådant. Åka runt på ön, stanna vid någon gårdsbutik eller utställning och ta del av det som dyker upp.

En sporthändelse du minns?

– Jag gillar all typ av vattensport. Men en fotbollsmatch som satt sig i minnet är när vi på radion skulle möra Brazil Jack som en förmatch på Gutavallen. Vi hade inte en chans, det var en massa akrobater! Efteråt minns jag Jesper Mattsson (då Gutespelare, senare proffs i England) som sa ”Du kan ju det här!”. Men nej, det kunde jag verkligen inte.

Var brukar du träna?

– Tre gånger i veckan på Visby gym utanför Söderport, där trivs jag. Och så tennis en gång i veckan. Man lever kanske inte längre för att man tränar men jag är säker på att man dör lyckligare.

undefined
Joakim Åstrand bor och lever sitt liv i Visby innerstad, bästa platsen på jorden, helt enkelt.

Har du någon favoritbutik?

– Om vi säger så här: Det är min fru som handlar.

Var brukar du stämma möte med vänner?

– Stora torget, var annars?

Du lever ditt liv i innerstaden, låter det som?

– Jag bor här och tycker mycket om miljön, så ja, på sätt och vis. Och jag har svårt att tänka mig någon finare plats.

Tips på bra badställe?

– Jag gillar Kallis, det är innerstadens bad. Jag tror inte regionen riktigt förstår hur viktig den är för folklivet, det måste gå att fixa till den där livsfarliga bryggan. Jag är ingen vinterbadare men badar regelbundet från nu till oktober.

undefined
Kallis är en badplats Joakim Åstrand gärna frekventerar, men han kan inte förstå varför inte den livsfarliga bryggan kan göras ofarlig.

Hur beskriver på Gotland för någon som aldrig varit här?

– Som ett paradis i havet, en plats som har allt. Trots en orolig omvärld känns det som världens tryggaste plats. Men också som en plats det är dyr att ta sig till.

Om du inte kan bo där du bor, var kan du då tänka dig att bo?

– Mallorca. Vi har varit där, på samma plats varje år, i säkert 15 år. Det är avkoppling, det största beslutet som behöver tas är var vi ska äta middag.

undefined
Joakim Åstrand under avtackningen efter 47 år på P4 Gotland, här med tidigare kollegorna Tommy Wahlgren och André Lahovary.

Vad gör du egentligen på Gotland på vintern?

– Ja, den frågan får man jämt! Repar med bandet, renoverar, myser bland snö och de gula gatljusen. Tankar energi, helt enkelt.

Finns det trots allt något som du saknar?

– En skidbacke, en riktig topp skulle vi ha här på ön.

Något på Gotland som du inte är så stolt över?

– Det är väl typiskt att säga, men resorna! Man kan inte vara stolt över hur mycket det kostar. Och all trängsel i juli...juli är den månad jag trivs allra minst i Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!