En ny ishall i Visby har varit efterfrågad i flera års tid. Om och när en sådan kan bli verklighet står än så länge skrivet i stjärnorna, men nu är den i alla fall färdig, förstudien som ska ligga till grund för ett framtida beslut.
Det är teknikkonsultföretaget Sweco som för Region Gotlands räkning tittat närmare på förutsättningarna. 189 miljoner kronor kommer bygget att gå loss på, tror Sweco. Siffran bör dock tas med en nypa salt, anser regionens tjänstemän.
”Projektavdelningen har tagit del av beräkningarna och pekar på att jämfört med andra referensobjekt kan kostnaden ligga ännu högre”, konstaterar man i en skrivelse till regionstyrelsen.
Där uppskattas investeringskostnaden till runt 245 miljoner kronor, alltså avsevärt mer än Sweco beräknat. Det innebär att ishallen kan komma att bli ungefär lika dyr som kryssningskajen. Budgeten den gången låg på knappt 265 miljoner kronor och slutnotan på knappt 305 miljoner kronor.
Det är mycket pengar ...
– Jo, det är det, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens nytillträdda ordförande.
Är det värt det?
– Bakgrunden är att vi har en ishall med många år på nacken. 50 år fyller den snart. Samtidigt har vi ett behov av mer isyta i Visby. Ur det perspektivet har vi en situation som är ohållbar för idrotter som håller till på is, säger hon.
Huvudspåret är alltjämt att ishallen ska ligga strax norr om Ica Maxi Arena på Visborgsområdet, precis intill den planerade gymnastik- och padelhallen.
Meit Fohlin understryker dock att projektet fortfarande befinner sig i utredningsfasen och att flera frågor återstår.
– Det vi kan slå fast är att är två isytor behövs om det ska räcka för idrottens, allmänhetens och skolornas behov. Att bygga två helt nya eller lägga en ny i närheten av den gamla – vilken lösning som blir bäst kan vi inte säga än, utan det är något vi ska utreda närmare. Vi måste också titta vidare på driftkonsekvenserna av en så stor investering och vem som ska drifta, säger hon.
Vad gäller driftkostnaderna framhåller Sweco att det finns ekonomiska fördelar med att bygga nytt.
”Framtidens anläggning behöver inte vara dyr i drift i jämförelse med de anläggningar som tidigare byggts. Många av Sveriges ishallar byggdes under 80-talet och i dag är kunskapen om ishallen och dess energisystemen bättre”, skriver man i förstudien.