Under förra veckan fattade tekniska nämnden beslut om att gå vidare med planerna på en permanent gångbro till kryssningskajen i Visby. Två alternativ fanns presenterade för nämnden, där politikerna till slut valde att i första hand satsa på förslaget med en 300 meter lång bro som utöver kapital- och driftskostnad förväntas kosta 60 miljoner kronor att bygga. Det andra alternativet, som fortfarande kan bli aktuellt om det första inte går igenom tillståndsprövningarna, är en kortare bro på omkring 70 meter med en anläggningskostnad på 30-35 miljoner kronor.
Nämndens beslut har i efterhand väckt en hel reaktioner bland gotlänningarna. På Helagotland.se:s Facebook-sida har läsare kallat beslutet "omdömeslöst" samt uttryckt att det är "ett vansinnigt slöseri med skattepengar".
Per Östman är teknikförvaltningens projektledare i ärendet, och han har förståelse för att prislappen väcker reaktioner. Samtidigt menar han att det här är den bästa lösningen.
– Det finns stora fördelar med den här bron jämfört med många andra lösningar som nämnts. Man undviker alla korsande flöden med vägar och folk leds fram hela vägen till färjeterminalen där det finns taktila spår bland annat. Det är också en naturligare väg för kryssningsturisterna att gå jämfört att försöka få dem att gå i palissaderna. Det här alternativet är helt enkelt mest trafik- och träffsäkert, säger han.
Vad är det som gör att bron kommer att kosta 60 miljoner kronor?
– Det är ju egentligen längden på bron som kostar, samt att vi behöver göra hisstorn i vardera ände. Det blir en stor kostnad konstruktionsmässigt att bygga så långt. Samtidigt ska man komma ihåg att en bro på 70 meter kostar hälften så mycket, men bara är en fjärdedel så lång så den stora kostnaden är att bygga en bro med två hisstorn. Dessutom anser vi att den kortare bron inte löser alla problem.
Just att lösa så många av de befintliga utmaningarna som möjligt har varit själva problemformuleringen i Per Östmans jobb med att ta fram förslag på lösningar.
– Det har varit knepigt, för det finns ingen perfekt lösning. Det finns så många aspekter i det här där uppdraget blir att hitta bästa möjliga lösning.
Många av våra läsare undrar varför det inte är ett alternativ att bussa kryssningsturisterna från kajen in till stan?
– Det har såklart varit ett alternativ, men det skapar ganska stora problem när det gäller trafikflödena i hamnområdet. Vi har inte sett det som en hållbar lösning i längden.
Och att bara fortsätta med den tillfälliga bron är inte heller ett alternativ, av flera anledningar.
– Dels blir det väldigt dyrt i det långa loppet, och dels har Trafikverket sagt att vi måste hitta en permanent lösning.
Det är ännu oklart när en permanent bro kan stå klar. Enligt Per Östman beror det på hur politiken hanterar frågan framöver.
– Först måste man hitta någon som ska driva projektet, och sedan måste man söka alla tillstånd. Till sommaren 2023 kommer det inte finnas någon bro, men till sommaren 2024 skulle det kunna vara rimligt. Det beror ju dock på när projektet kommer igång.
Det finns möjlighet för Region Gotland att söka medfinansiering från Trafikverket för projektet på upp till halva investeringskostnaden.