Villaområdet är byggt på förorenad mark

Marken i Furulund är förorenad, visar länsstyrelsens första provresultat. De gamla handelsträdgårdarna har lämnat spår av bland annat DDT i marken i delar av området.

Det ska enligt länsstyrelsen vara säkert att låta sina barn leka i lekparken.

Det ska enligt länsstyrelsen vara säkert att låta sina barn leka i lekparken.

Foto: Paula Zielinski

Visby2024-02-21 10:40

I början av 2023 meddelade länsstyrelsen boende i Furulund att det finns risk för mycket farliga ämnen i marken i delar av området. 

De berörda tomterna är byggda där det tidigare fanns fyra handelsträdgårdar, vilket gör det sannolikt att farliga bekämpningsmedel som var vanliga under 1900-talet och först på senare år blivit olagliga har lagrats i marken.

Nu har länsstyrelsen analyserat jordprover från 25 av 60 berörda tomter och kommit fram till att misstankarna stämde. Tre av fyra områden är förorenade. Området som omfattar fastigheterna Sigden 44 och 45 hade endast låga nivåer, som inte bedöms skadliga för människors hälsa och kräver därför inga vidare undersökningar. 

Bekämpningsmedlen DDT och hexaklorbensen är de vanligaste i den förorenade marken, men man har också upptäckt kvicksilver och PAH, vilket är en grupp ämnen som uppstår vid förbränning av olja.

undefined
Stefan Persson visade upp gamla flygfoton över Furulund i mars 2023. De visar hur bebyggelsen förändrats från handelsträdgårdar till villaområde.

– Resultatet är ungefär som förväntat för platser där det tidigare legat handelsträdgårdar. Även om föroreningsnivån inom de flesta av de undersökta områdena är låg eller måttlig så handlar det om ämnen som i för hög koncentration kan påverka både människors hälsa och miljön negativt och som vi inte vill ha i våra marker, säger Stefan Persson, chef för miljö- och vattenenheten på Länsstyrelsen i Gotlands län, i ett pressmeddelande. 

Enligt länsstyrelsen ska det inte vara hälsofarligt att låta sina barn leka i lekplatsen i området. Det ska också vara säkert att vistas i sina trädgårdar. 

Däremot bör man vara försiktig med hur man odlar. 

undefined
Det ska enligt länsstyrelsen vara säkert att låta sina barn leka i lekparken.

– Det handlar bland annat om att man inom vissa områden inte bör odla ätbara grödor på friland och att man behöver kontakta Region Gotland om man planerar att genomföra markarbeten på sin tomt, till exempel att gräva för pool eller liknande. Som fastighetsägare kan man bli ekonomiskt ansvarig om man genomför arbete som bidrar till spridning av föroreningen, och det är givetvis något som vi alla vill undvika, säger Stefan Persson.

Konsulterna som utfört provtagningarna rekommenderar en fördjupad undersökning i tre av fyra undersökta områden, "både för att avgränsa föroreningarna men också för att utreda om det är miljö- och kostnadsmässigt motiverat att åtgärda dem och hur det i så fall görs på bästa sätt".

Länsstyrelsen har skickat ut resultaten till de boende i området och till Region Gotland. Det är nu upp till regionen och länsstyrelsen gemensamt att fatta beslut om man ska göra en fördjupad undersökning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!