Den senaste veckan har P4 Gotland rapporterat flitigt om personalläget på Visby lasarett. I nuläget finns över 90 vakanta tjänster på sjukhuset och på vissa avdelningar är personalbristen så stor att de ibland har mer hyrpersonal än fast anställda.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob menar dock att det är missvisande att prata om antalet vakanser.
– Vi har ungefär 1 000 anställda på lasarettet, och 90 vakanser är en sanning med modifikation. I den siffran räknar man till exempel in föräldralediga och tjänstlediga. Så det blir lite att jämföra äpplen och päron, förklarar hon och fortsätter:
– Om vi ser på antalet arbetade timmar och antalet anställda har det i stället ökat från föregående år.
Just nu råder det störst brist på läkare inom primärvården, sjuksköterskor på lasarettet och biomedicinska analytiker på laboratoriet. Bristen på den sistnämnda yrkesgruppen är den mest kritiska, bekräftar Marie Loob.
– Om vi saknar en sjuksköterska på akuten kan vi många gånger hitta en via ett hyrbolag. Men biomedicinska analytiker går inte att hitta via ”hyr”. Så är det någon som slutar där är det mycket svårare att täcka upp, så där är det mest kris.
Under fredagen meddelade Åsa Pelinka, chef på kemlab och transfusionsmedicin på Visby lasarett, att hon kommer att sluta. Det rapporterar P4 Gotland.
– Den här personalproblematiken började redan innan pandemin, men det blev väldigt utsatt för personalen på labb under pandemin. Vi är helt beroende av vikarier, vi har drygt tio pensionärer som vikarierar, berättar Åsa Pelinka för P4 Gotland.
– Jag kan ärligen säga att det är väldigt stressigt.
Situationen är inte unik för Gotland, utan bristen på biomediciska analytiker gäller i stort sett alla regioner.
Labbet i Visby bemannas dygnet runt, sju dagar i veckan, men enligt P4 Gotland är bara 6 personer för tillfället behöriga att jobba nattpass. 13 av 42 heltidstjänster vakanta.
– Så nu har vi fullt fokus på att stötta och avlasta laboratoriet, säger Marie Loob.
Karolinska stöttar redan i dag Visby lasarett via sina konsulter och dialog sker löpande om de kan hjälpa till med mer. En annan tanke är att även kontakta andra laboratorier, offentliga som privata.
– Om det finns någon biomedicinsk analytiker på Gotland som i dag inte jobbar operativt i vården och som kan tänka sig att resursförstärka tillfälligt skulle vi vara oerhört tacksamma, säger Marie Loob.
Belastningen på labbet har varit hög under pandemin, i och med alla PCR-test som skulle hanteras.
Kan man säga att vi befinner oss i en corona-baksmälla?
– Så är det. När man har gjort en sådan här kraftsamling blir man först lite trött. Samtidigt börjar jag se att glöden och energin kommer tillbaka, men vi får räkna med att det tar några månader innan kraften är tillbaka helt.
Så du skulle inte beskriva situationen som uppgiven?
– Ordet ”uppgiven” skulle jag inte ens tänka på. Det finns en avdelning som har problem som verkligen är kritiska, som vi behöver lösa, samtidigt finns det många avdelningar som funkar jättebra, säger Marie Loob.