Inför Almedalsveckan påbörjades förberedelserna för ett fordonsfritt Almedalen och närliggande gator i Visby innerstad stängdes av för parkering. Men informationen om detta ska ha varit bristfällig, åtminstone enligt en turist som lämnade in ett klagomål till Region Gotland.
Även turisten Gustaf Appelberg ska ha upplevt problem när han parkerade på Korsgatan för ett besök med familjen på Fenomenalen. När de kom ut igen möttes de av en parkeringsbot på 1 300 kronor, gatan hade stängts av med stålbarriärer och parkeringsautomaten var försedd med rödvit tejp.
– Från det håll vi kom, norrifrån på Korsgatan, så fanns det ingen skyltning på vägen om att parkeringen var avstängd, inte heller vid själva parkeringsplatsen, sa han i en tidigare artikel.
Hans bil var inte den enda som hade lappats. Vid korsningen Mellangatan -St: Hansgatan hade informationen inte heller gått fram och flera böter hade delats ut, berättar en boende som Helagotland pratat med.
I ett mejl till Helagotland svarar trafik- och gataenheten hos Region Gotland på kritiken som riktats mot dem.
"Från och med den 17 juni började Teknikförvaltningen förbereda inför Almedalsveckan. Detta innebär att stänga av parkeringen och skylta om på gatorna. Norrifrån på Korsgatan fanns skyltningen med zonförbud uppsatt, vilket inte har uppmärksammats från föraren. Det innebar att han körde in i zonen där det råder både förbud att stanna och parkera fordon. Alla parkeringsskyltar var borttagna som indikerar att man får parkera på platsen."
Om bilar stod parkerade innan parkeringen stängdes av, tar man inte hänsyn till det?
– Ingen parkeringsanmärkning delas ut innan tidigare parkerade fordon givits sin lagstadgade tid att flytta på sig, vilket är 24 timmar inom tätbebyggt område, skriver en sakkunnig på trafik- och gataenheten i mejlsvaret.
Enligt Appelberg var både parkeringsautomat och zonen aktiv i parkeringsappen, vilket inte visade att den skulle ha varit avstängd. Något Region Gotland menar inte stämmer.
– Appen fungerade inte och rött band sattes upp på p-automaten. Skylt på plats är dock det som alltid ska följas.
Förslag som lyfts är att regionen ska sätta upp skyltar i god tid så att turister och boende inte ska riskera böter. Men det håller de inte med om.
– Vi satte först upp informationsskyltar och därefter ett par dagar senare förbudsskyltar, den 17 juni.